NIŠTA OD SMANJENJA GLOBALNOG ZAGREVANJA? Najveće zemlje i dalje planiraju povećanje proizvodnje fosilnih goriva, upozoravaju UN

AnalizaEkologijaSvetU fokusuVesti

3.12.2020 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NIŠTA OD SMANJENJA GLOBALNOG ZAGREVANJA?  Najveće zemlje i dalje planiraju povećanje proizvodnje fosilnih goriva, upozoravaju UN NIŠTA OD SMANJENJA GLOBALNOG ZAGREVANJA?  Najveće zemlje i dalje planiraju povećanje proizvodnje fosilnih goriva, upozoravaju UN
U svetu se do 2030. godine planira veća proizvodnja fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa) nego što bi to bilo u skladu sa ciljevima... NIŠTA OD SMANJENJA GLOBALNOG ZAGREVANJA?  Najveće zemlje i dalje planiraju povećanje proizvodnje fosilnih goriva, upozoravaju UN

U svetu se do 2030. godine planira veća proizvodnja fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa) nego što bi to bilo u skladu sa ciljevima ograničavanja globalnog zagrevanja, navodi se u Izveštaju Programa UN za zaštitu životne sredine (UNEP).

Kako se ističe u izveštaju, neki od najvećih proizvođača fosilnih goriva u svetu, među kojima su Australija, Kina, Kanada i SAD, uveliko povećavaju proizvodnju tih goriva.

Inače, na osnovu Pariskog sporazuma iz 2015. države su se obavezale da će dugoročno ograničiti prosečni rast globalne temperature na do dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje i uložiti dodatne napore kako taj rast ne bi premašio 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predinustrijski period.

Kako je naglašeno, da bi se ostvario cilj o smanjenju globalne temperature za 1,5 stepeni Celzijusa, potrebno je smanjenje proizvodnje fosilnih goriva od šest odsto u periodu od 2020-2030. godine.

Mašina za vađenje nafte u polju
Foto: Pixabay.com

Umesto toga zemlje planiraju prosečno godišnje povećanje proizvodnje od dva odsto što bi do 2030. rezultiralo više nego dvostrukom proizvodnjom u odnosu na onu koja bi omogućila ograničenje porasta temperature na ne više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Da bi se taj cilj postigao, od 2020. do 2030. godišnje bi trebalo da se smanji globalna proizvodnja uglja za 11 odsto, nafte 4 odsto i gasa 3 procenta, navodi se u istraživanju. .

Nasuprot tome, vlade planiraju godišnji rast proizvodnje od dva odsto za svaku od te tri vrste goriva.

Jaz je veliki i zemlje planiraju proizvesti 120 odsto fosilnog goriva više do 2030. nego što bi bilo u skladu s ciljevima ograničavanja rasta temperature do 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u izveštaju.

Cevi
Foto: Tanjug/AP

Kako se ističe, ove godine pandemija korona virusa i zatvaranje pojedinih zemalja dovelo je do kratkotrajnog pada proizvodnje fosilnih goriva i procenjuje se da će iznositi sedam odsto, navodi UNEP.

Prema analizi grupacije Climate Action Tracker svet će uz sadašnje proizvodne planove do kraja ovog veka zabeležiti rast globalne temperature za 2,9 stepeni Celzijusa. Sa druge strane, kada bi sve vlade ispunile ciljeve o smanjenju emisije ugljenika do 2050. globalno zagrevanje moglo bi se zaustaviti na 2,1 stepen Celzijusa.

Prema proceni Svetske meteorološke organizacije 2020. mogla bi biti druga najtoplija godina od početka merenja nakon rekordne 2016.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...