Koncentracija gasova staklene bašte prošle godine dostigla rekord

Nivo ugljen-dioksida u atmosferi u 2021. godini nastavlja da raste

EkologijaSvetU fokusuVesti

25.10.2021 19:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nivo ugljen-dioksida u atmosferi u 2021. godini nastavlja da raste Nivo ugljen-dioksida u atmosferi u 2021. godini nastavlja da raste
Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte dostigla je novi rekord 2020. godine, saoštila je danas agencija UN za meteorologiju, upozorivši da se svet „udaljio... Nivo ugljen-dioksida u atmosferi u 2021. godini nastavlja da raste

Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte dostigla je novi rekord 2020. godine, saoštila je danas agencija UN za meteorologiju, upozorivši da se svet „udaljio od puta“ da postigne ciljano ograničenje rasta temperature vazduha.

Izveštaj Svetske meteorološke organizacije (WMO) pokazao je da je nivo ugljen-dioksida porastao na 413,2 čestice na milion u 2020. godini, što je iznad prosečne stope u poslednjih 10 godina, uprkos privremenom padu emisija tokom karantina uzrokovanog koronom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako je naveo generalni sekretar WMO Peteri Talas (Petteri Taalas), trenutna stopa povećanja gasova koji utiču na zagrevanje planete će rezultirati značajno većim rastom temperature u odnosu na cilj Pariskog sporazuma iz 2015. godine, koji je 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog proseka u ovom veku.

Talas je izjavio da smo daleko skrenuli sa puta i da moramo ponovo da preispitamo naše industrijske, energetske i transportne sisteme i ceo način života. On je apelovao da se na konferenciji COP26, koja počinje 31. oktobra, drastično povećaju obaveze po pitanju smanjenja emisija.

Predstavnici iz skoro 200 zemalja sveta sastaće se na samitu u Glazgovu sa ciljem jačanja akcije u borbi protiv globalnog zagrevanja u skladu sa Pariskim sporazumom.

Godišnji izveštaj WMO meri atmosfersku koncentraciju ugljen-dioksida, metana i azot-oksida, gasova koji zagrevaju planetu i izazivaju ekstremne vremenske pojave poput toplotnih talasa i intenzivnih padavina.

Dokument je, kao što se i očekivalo, potvrdio da ekonomsko usporavanje zbog virusa Covid-19 nije imalo vidljiviji uticaj na atmosferske nivoe gasova sa efektom staklene bašte i njihove stope rasta.

U izveštaju se dodaje da su preliminarni podaci pokazali da je nivo ugljen-dioksida, gasa koji najviše doprinosi zagrevanju, nastavio da raste i u 2021. godini. 

Čak i ako se sada preduzmu drastične mere za smanjenje emisija, eksperti za klimu kažu da će trend zagrevanja ostati isti jer ranije emisije ugljen-dioksida ostaju u atmosferi vekovima.

WMO je u izveštaju takođe izrazio zabrinutost po pitanju sposobnosti okeana i zemljišta da apsorbuju otprilike polovinu emisije ugljen-dioksida, navodeći da bi kapacitet okeana vezan za apsorpcije mogao da bude smanjen zbog viših temperatura površine mora i drugih faktora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...