Podgorica domaćin četvrtog Digitalnog samita Zapadnog Balkana

Niža cena rominga sa EU jedna od glavnih tema

Hi-techRegionSrbijaVesti

7.10.2021 17:22 Autor: Stanislav Stanišić 0

Niža cena rominga sa EU jedna od glavnih tema Niža cena rominga sa EU jedna od glavnih tema
Niže cene rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije i širokopojasni internet za 95 odsto domaćinstava do 2024. godine ciljevi su o kojima će... Niža cena rominga sa EU jedna od glavnih tema

Niže cene rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije i širokopojasni internet za 95 odsto domaćinstava do 2024. godine ciljevi su o kojima će biti diskutovano za vreme četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, od 11. do 13. oktobra u Podgorici. Krajnji cilj je da se cene rominga između Zapadnog Balkana i EU postupno smanjuju i približe cenama u domaćem saobraćaju u narednih pet godina.

Inače, učesnici samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je održan 5. i 6. oktobra u Sloveniji, usvojili su deklaraciju kojom se, između ostalog, pozdravlja plan kojim će se stvoriti uslovi i postaviti jasni ciljevi za smanjivanje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Iz Telenora Srbija za Biznis.rs navode da je pokrenuta inicijativa za otvaranje razgovora između operatora iz Zapadnog Balkana i Evropske unije sa ciljem da se stvori okruženje za primenu povoljnijih roming cena u ova dva regiona.

„U ovom trenutku nemamo detaljne informacije o tome koliko će sniženje iznositi, niti kako će se sprovoditi“, kažu iz kompanije i dodaju da cena rominga za krajnje korisnike Telenora zavisi isključivo od visine veleprodajnih troškova koje kompaniji naplaćuju operatori iz EU.

„Veoma smo zainteresovani za razgovore sa njima. Roming je bitna tema, kako za korisnike, tako i za nas, pa se nadamo se da će i EU operatori biti zainteresovani za ovu inicijativu“, ističu sagovornici našeg portala.

Četvrti digitalni samit Zapadnog Balkana biće organizovan na hibridnoj platformi, a treći dan je prilika za organizovanje sastanka na visokom nivou, okupljanja premijera šest zemalja Zapadnog Balkana na zajedničkom putu digitalne transformacije i procesa integracije.

Nadovezujući se na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. godine održaće se u okviru Berlinskog procesa i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan usvojenog u Sofiji u novembru 2020. Okupiće visoke predstavnike vlada zapadnog Balkana, Evropske komisije, Veća za regionalnu saradnju, poslovne zajednice i relevantnih aktera.

Digitalni samit VB6 2021 ima za cilj da prikaže dobre prakse na Zapadnom Balkanu, istakne dostignuća i rezultate Digitalne agende i istraži mogućnosti izgradnje partnerstva sa privatnim sektorom, u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...