Maloprodajna marža operatera prošle godine iznosila preko 700 odsto

Vreme da se smanje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana

EURegionSrbijaVesti

7.10.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs

Vreme da se smanje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana Vreme da se smanje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana
Dok programi regionalne saradnje jačaju, a izazovi postaju sve veći, svakodnevno smo svedoci da se ne može dozvoliti zastoj u procesu saradnje šest ekonomija... Vreme da se smanje cene rominga između EU i Zapadnog Balkana

Dok programi regionalne saradnje jačaju, a izazovi postaju sve veći, svakodnevno smo svedoci da se ne može dozvoliti zastoj u procesu saradnje šest ekonomija Zapadnog Balkana, rekla je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji.

„Postojeći oblik saradnje koji pokušavamo omogućiti zavisi od snažne perspektive. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, u regionalizovanom svetu, je upravo ona koja, dogoročno gledano, može proces saradnje učiniti korisnim za sve“, dodala je Bregu.

Kako prenosi Danas, učesnici samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, čiji je domaćin Slovenija kao predsedavajuća Evropskom unijom, usvojili su Deklaraciju kojom se, između ostalog, pozdravlja plan kojim će se stvoriti uslovi i postaviti jasni ciljevi za smanjivanje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

„Zajedno sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropskom komisijom, mi smo u Veću za regionalnu saradnju napravili dobar, usklađen i pragmatičan plan kojim se utire put za smanjivanje cena rominga koji će nas u periodu od pet godina približiti domaćim cenama. Koristi započinjanja ovog procesa su očigledne. Sada je na svima nama ovde prisutnima da proaktivno, javno i složno pozovemo i potaknemo operatere da, u tom smislu, odlučno rade zajedno“, istakla je Bregu.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Majlinda Bregu, foto: RC C

Prema njenim rečima, uz kontinuiranu podršku Veća za regionalnu saradnju naš region je bezuslovno realizovao politiku ukidanja besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu u potpunosti zasnovanu na politici EU.

“Ako ćemo vremenom preuzeti suštinu onoga što se zove postepeno uvođenje evropskih politika onda je krajnje vreme da se počne sa smanjivanjem cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana”, ukazala je Bregu.

Marža operatera preko 700 odsto

Generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu kazala je da nijedna tržišna logika, a posebno u vreme kada i sama Evropska unija produžava svoj uspešan režim besplatnog rominga, ne može objasniti maloprodajnu maržu operatera sa Zapadnog Balkana od preko 700 odsto iz 2020. godine.

“Stabilan put smanjivanja cena rominga je rešenje koje je korisno za sve, kako operatere tako i krajnje korisnike. Ovaj program kojim se smanjuju cene i otklanjaju prepreke treba nadahnuti i podstaći i druge zajedničke programe Evropske unije i Zapadnog Balkana,“ zaključila je Bregu koja se takođe osvrnula i na ogroman značaj usklađivanja priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija radi olakšavanja postupka uzajamnog priznavanja kvalifikacija između Evropske unije i Zapadnog Balkana za mlade sa Zapadnog Balkana.

Prosečna maloprodajna cena prenosa podataka i korišćenja interneta je za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU bila 43 puta veća od cene unutar regiona, dok je cena odlaznih poziva bila 5,6 a cena tekstualne poruke 6,5 puta veća, pokazuje Izveštaj o romingu između Zapadnog Balkana i Evropske unije koji je objavilo Veće za regionalnu saradnju.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...