Tehnološki gigant dodaje nove sisteme naplate u svoju app prodavnicu

Niža provizija za distribuiranje aplikacija preko Google Store u Južnoj Koreji

Hi-techLifestyleVesti

4.11.2021 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Niža provizija za distribuiranje aplikacija preko Google Store u Južnoj Koreji Niža provizija za distribuiranje aplikacija preko Google Store u Južnoj Koreji
Predstavnici tehnološke kompanije Google, pod okriljem firme Alphabet, saopštili su da u Južnoj Koreji planiraju da u svoju platformu uključe i opcije plaćanja koje... Niža provizija za distribuiranje aplikacija preko Google Store u Južnoj Koreji

Predstavnici tehnološke kompanije Google, pod okriljem firme Alphabet, saopštili su da u Južnoj Koreji planiraju da u svoju platformu uključe i opcije plaćanja koje nisu deo njihovog sistema, te da tako usklade poslovanje sa novim zakonom. Zahvaljujući tome, oni će postati prvi tehnološki gigant iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji je izmenio svoju politiku plaćanja u određenoj zemlji.

Saopštenje kompanije Google dolazi nakon što je njoj i kompaniji Apple korejska Komisija za komunikacije (KCC) uputila zahtev da svoje poslovanje prilagode novom zakonu, koji zabranjuje da velike prodavnice aplikacija primoravaju dizajnere softvera da koriste isključivo njihove sisteme plaćanja.

Pomenuti zakon je na snazi još od druge polovine septembra. To je prvi potez usmeren na ograničavanje tehnoloških giganata kao što su Apple i Google, koje se suočavaju sa globalnim kritikama u vezi sa činjenicom da za korišćenje sistema isplate naplaćuju proviziju 30 odsto.

Parlament Južne Koreje u avgustu je doneo amandman na Zakon o telekomunikacionom poslovanju, koji zabranjuje operaterima app prodavnica kao što su Google i Apple da primoravaju dizajnere softvera da koriste njihove sisteme plaćanja, čime su sprečene da naplaćuju proviziju pri kupovini aplikacija.

U saopštenju kompanije Google navedeno je da će ispoštovati odluku južnokorejskog parlamenta i da se već radi na određenim promenama kojima će poslovanje biti usklađeno sa novim zakonom. U tom pogledu, proizvođači softvera u Južnoj Koreji će moći da pri prodaji aplikacija, pored Google Play sistema, koriste alternativne opcije za plaćanje.

U saopštenju ove kompanije, koja je do sada južnokorejskim dizajnerima aplikacija naplaćivala proviziju od 15 odsto za distribuciju, takođe je navedeno da će provizija od sada biti 11 odsto za korisnike koji odaberu druge sisteme plaćanja.

Nije navedeno na koji način će ovo biti korisno samim dizajnerima aplikacija. U saopštenju se navodi i to da alternativni sistemi plaćanja možda neće biti jednako bezbedni kao Google Play i da je moguće da će imati drugačije opcije.

Iz KCC navode da će planovi kompanije Google početi da se primenjuju do kraja ove godine i da će važiti samo za Južnu Koreju.

Kompanija Apple je u oktobru saopštila Vladi Južne Koreje da je njeno poslovanje već u skladu sa zakonom i da nema potrebe za menjanjem politike vezane za app prodavnice.

Iz KCC su najavili da će južnokorejskom ogranku ove kompanije uputiti zahtev prema kome će korisnici imati veći izbor vezan za metode plaćanja. Apple se još uvek nije izjasnio povodom toga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...