Akumulacije u sistemu drinsko-limskih hidroelektrana poluprazne

Nizak dotok vode smanjiće proizvodnju struje u Srbiji za 30 odsto

SrbijaVesti

10.8.2022 08:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nizak dotok vode smanjiće proizvodnju struje u Srbiji za 30 odsto Nizak dotok vode smanjiće proizvodnju struje u Srbiji za 30 odsto
Nizak dotok vode u našim hidrolektranama smanjio je proizvodnju struje za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu. Elektroenergetski sistem Srbije suočava se sa... Nizak dotok vode smanjiće proizvodnju struje u Srbiji za 30 odsto

Nizak dotok vode u našim hidrolektranama smanjio je proizvodnju struje za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Elektroenergetski sistem Srbije suočava se sa najnižim dotokom vode u poslednjih deset godina. Prethodna dva meseca dotok je prepolovljen. U EPS-u situacija se ovog meseca dodatno pogoršala – na Đerdap stiže samo 2.000 kubika vode u sekundi – tri puta manje od junskog višegodišnjeg proseka. Đerdapske hidrolektrane u normalnim uslovima pokrivaju četvrtinu potrošnje struje naše zemlje.

„S obzirom na hidrološku situaciju ova godina će biti slabija po pitanju proizvodnje i očekivanja su da proizvodnja u odnosu na neki prosek bude oko 30 odsto manja“, kaže direktor za proizvodnju energije „HE Đerdap“ EPS Radmilo Nikolić, piše RTS.

Brine što su i akumulacije u sistemu drinsko-limskih hidroelektrana poluprazne, a one sistemu daju do 12 odsto struje. U odnosu na plan, u osam hidrocentrala na Drini i Limu, proizvodnja je za trećinu manja.

„Loša hidrološka situacija je u celoj Evropi, zbog loših snežnih padavina koje su bile tokom kalendarske 2021. i 2022. godine tako da je hidrologija na Drini, Savi jako slična kao i na Dunavu“, navodi Nikolić.

Foto: Pixabay.com

Suša ne ugrožava samo hidrolektrane, već je generalno i velika pretnja za proizvodnju struje i u termoelektranama.

„U normalnom procesu proizvodnje termoelektrane koriste rečne tokove i vodu iz reka da bi vršile hlađenje tehnološkog procesa. Kada je taj vodostaj nizak, tada postaje kritično, a u nekim uslovima moraće se i obustaviti preventivno proizvodnja da se ne bi oštetili proizvodni pogoni. I oni koji imaju nuklearne elektrane to je takođe kritično iako, oni imaju hladnjake gde drže rezerve vode. Ali dugoročno gledano to zaista može da bude jedna ozbiljan problem“, objašnjava savetnik predsednika PKS-a za energetiku Miroslav Lutovac.

Evropski elektroenergetski sistemi još prošlog meseca upozorili su da su zbog nedostatka vode već morali da obustave neke termo i nuklearne blokove.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...