Računi veći za 82,6 dinara

U Kragujevcu poskupela voda za 20 odsto

SrbijaVesti

5.8.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Kragujevcu poskupela voda za 20 odsto U Kragujevcu poskupela voda za 20 odsto
Od prvog avgusta voda u Kragujevcu je skuplja za 20 odsto, a povećanje će se videti na septembarskim računima. Usluge gradskog preduzeća Vodovod i... U Kragujevcu poskupela voda za 20 odsto

Od prvog avgusta voda u Kragujevcu je skuplja za 20 odsto, a povećanje će se videti na septembarskim računima. Usluge gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Kragujevčani sada plaćaju 82,6 dinara, a u toj ceni proizvodnja i distribucija vode učestvuje sa 49,5 dinara. Ostali troškovi otpadaju na održavanje kanalizacione mreže i preradu otpadnih voda. Dakle, računi će biti veći za oko 10 dinara po kubnom metru isporučene vode.

Kragujevački Vodovod je tražio da cena bude veća za 40 odsto, ali grad to nije odobrio, budući da je pre skoro dve godine voda već poskupela za 35 odsto. Uprkos tome, u ovdašnjem preduzeću kažu da Kragujevčani piju najjeftiniju vodu u Srbiji.

Kako navode, kubni metar vode u Beogradu košta 54 dinara, u Novom Sadu 54,5, a u Nišu 57,2 dinara. Dodaju da je krajem jula cena vode u Leskovcu povećana za čak 61 odsto, piše Politika.

Da bi ublažio negativne komentare, Vodovod je u saopštenju za javnost poručio da se ne radi o poskupljenju već o usklađivanju cene sa troškovima proizvodnje. Bilo bi dobro kad bi i građani mogli da usklade svoje plate sa rastom troškova života, ogromnim skokom cena hrane, goriva, komunalnih usluga…

I u kragujevačkom Vodovodu su svesni da novo povećanje cene predstavlja dodatni udar na budžet građana, ali kažu da nisu imali izbora.

Direktor preduzeća Nebojša Jakovljević navodi da je u Srbiji u poslednje dve godine poskupelo baš sve što utiče na cenu proizvodnje vode za piće. Gorivo je, kaže, skuplje za 70 odsto, hemikalije za prečišćavanje za 40 odsto, materijal za održavanje mreže za 60 odsto, a struja za 40 odsto.

„Cene naših usluga formiraju se tako da one pokrivaju samo troškove koji nastaju u toku procesa proizvodnje i distribucije vode, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda”, objasnio je Jakovljević.

Uz sve to, u kragujevačkom Vodovodu navode i da se preduzeće suočava sa ogromnim gubicima. Građani i privreda duguju 1,1 milijardu dinara, što je suma koja pokriva isporuku vode za 16 meseci. Kako bi nadomestio minus u kasi, Vodovod je morao da podigne kredit od 200 miliona dinara, što će opet platiti Kragujevčani, s obzirom na to da je reč o gradskom preduzeću.

Foto: Pixabay.com

U moru poskupljenja, Kragujevčani kao da nisu ni primetili obaveštenje o povećanju cene vode. Kažu da su oguglali i da im ne vredi da se bune, jer ništa ne mogu da promene.

„Ćuti i plaćaj, kad si nemoćan”, kaže Miroslav Arsić nekadašnji radnik Zastave, koji sada izdržava porodicu sa penzijom od 32.000 dinara.

Umesto Kragujevčana, oštro su reagovale opozicione političke stranke. Gradski odbor Demokratske stranke zatražio je od grada da povuče odluku o povećanju cene vode, ali i da nosioci funkcija podnesu ostavke.

„Gradska vlast je nesposobna, a javašluk, nemar, stranačko zapošljavanje i nepotizam dovode do disfunkcionalnosti čitavog sistema javne uprave”, poručile su demokrate.

Žitelji kragujevačkih sela Vučkovica, Zabojnica i Sumoravac rado bi, kažu, plaćali i skuplju vodu, samo kad bi je imali. U zajedničkom dopisu upućenom Politici, navode da obećana voda do njihovih domaćinstava nije stigla ni posle 27 godina.

„Sa gradskim Vodovodom potpisali smo ugovor 18. aprila 1995. godine, a naših 47 domaćinstava još nije dobilo vodu, iako su platili priključke. Umesto 300 plaćenih priključaka, na mreži je sada 365 potrošača, što znači da su se neka domaćinstva priključila nelegalno”, navode meštani ovih sela koji poručuju da će, ukoliko problem uskoro ne bude rešen, presaviti tabak i kragujevački Vodovod tužiti sudu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...