Proizvodnja u Indoneziji biće veća za skoro tri odsto

Niže cene sirovog palminog ulja u 2022. godini

AgrobiznisBiznisSvetVesti

30.12.2021 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Niže cene sirovog palminog ulja u 2022. godini Niže cene sirovog palminog ulja u 2022. godini
Cene sirovog palminog ulja (CPO) će, kako se navodi u prognozama, u 2022. godini nastaviti da padaju, uzimajući u obzir da se očekuje rast... Niže cene sirovog palminog ulja u 2022. godini

Cene sirovog palminog ulja (CPO) će, kako se navodi u prognozama, u 2022. godini nastaviti da padaju, uzimajući u obzir da se očekuje rast proizvodnje u Indoneziji i Maleziji, gde se nalaze najveći svetski proizvođači ove sirovine.

Kako se navodi u analizama agencije Fitch Ratings, očekuje se da će cene CPO dostići prosečnu vrednost od 750 dolara po toni u toku godine, što je značajan pad u odnosu na procenjenu vrednost od 1.070 dolara po toni u 2021, piše Capital.com.

Uporedne cene CPO u Maleziji u novembru su pale na nivo od 1.300 dolara po toni po prvi put od marta 2008. godine, prateći pad proizvodnje u Indoneziji, najvećeg proizvođač palminog ulja na svetu.

Očekuje se da će u Indoneziji naredne godine biti proizvedeno oko 48 miliona tona CPO, što je za 2,95 odsto više u odnosu na ovogodišnjih 46, 62 miliona tona, navode iz Indonežanske asocijacije proizvođača palminog ulja (GAPKI).

U prvih deset meseci ove godine, Indonezija je proizvela 38,8 miliona tona CPO, što je smanjenje u odnosu na isti period prošle godine, kada je bila na nivou od 39,19 tona.

Agencija Fitch Ratings navodi da je niža proizvodnja u Indoneziji posledica manje upotrebe đubriva u periodu 2018-2019, kada su cene palminog ulja bile niske. To je, navodno, uslovilo i slabiju proizvodnju od avgusta do oktobra ove godine.

S druge strane, prognozira se da će Malezija u 2022. godini proizvesti oko 19 miliona tona, što je za milion tona više u odnosu na ovogodišnju proizvodnju.

Proizvodnja palminog ulja u ovoj zemlji u novembru je pala 5,27 odsto, odnosno sa 1,72 miliona na 1, 63 miliona tona, pokazuju podaci Uprave za palmino ulje u Maleziji.

Ipak, agencija Fitch Ratings navodi da ju novembru došlo do značajnog oporavka u odnosu na isti period prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...