Ukoliko prinudni otkup bude sproveden po ovoj ceni akcionari najavljuju sudske postupke

NLB daje malim akcionarima 1.000 dinara po akciji, oni traže više

BankeNovacSrbijaU fokusuVesti

16.6.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

NLB daje malim akcionarima 1.000 dinara po akciji, oni traže više NLB daje malim akcionarima 1.000 dinara po akciji, oni traže više
Većinski vlasnik NLB Komercijalne banke, slovenačka NLB grupa odlučila je da krene u prinudni otkup akcija od malih akcionara na šta po zakonu ima... NLB daje malim akcionarima 1.000 dinara po akciji, oni traže više

Većinski vlasnik NLB Komercijalne banke, slovenačka NLB grupa odlučila je da krene u prinudni otkup akcija od malih akcionara na šta po zakonu ima pravo nakon što postane vlasnik više od 90 odsto akcija.

Malim akcionarima ponuđena je cena od 4.532,2 dinara za običnu akciju i 1.000 dinara za jednu preferencijalnu akciju, piše Danas.

Prema zakonu cena u prinudnom otkupu je najveća od tri moguće, knjigovodstvene vrednosti, procenjene vrednosti i tržišne vrednosti.

NLB je angažovao revizorsku kuću BDO koja je procenila vrednost akcija Komercijalne na 4.099,97 dinara te je u ovom slučaju knjigovodstvena vrednost obične akcije najviša i kao takva ponuđena.

U slučaju preferencijalnih akcija BDO je procenio njihovu vrednost na 868,65 dinara. NLB tvrdi da je knjigovodstvena vrednost 1.000 dinara što je i ponuđeno akcionarima.

Međutim advokatska kancelarija koja zastupa neke od malih akcionara, vlasnika preferencijalnih akcija poslala je danas saopštenje u kom tvrde da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije 4.322,98 dinara pozivajući se na finansijski izveštaj NLB Komerijalne banke koji je uradio revizor PKF.

„Kako je procenjena vrednost 868,65 dinara, a tržišna vrednost ne postoji jer akcije nisu likvidne, sledi da je vrednost po kojoj je otkupilac Nova Ljubljanska Banka dužan da otkupi preferencijalne akcije NLB Komercijalne banke, knjigovodstvena vrednost od 4.322,98 dinara kao najviša od ove tri”, navodi se u saopštenju malih akcionara.

Oni dodaju da se sada „na volšeban način, „menja“ knjigovodstvena vrednost istih akcija na 1.000 dinara po akciji. Na ovaj način, ukoliko prinudni otkup bude sproveden po ceni od 1.000 dinara po akciji, akcionari preferencijalnih akcija NLB Komercijalne banke biće značajno oštećeni i biti prinuđeni da povedu sudske postupke radi utvrđenja pravične vrednosti svojih akcija“.

U objašnjenju kako se došlo do knjigovodstvene vrednosti preferencijalne akcije koje je NLB Komercijalna banka objavila na portalu Beogradske berze navodi se da se je knjigovodstvena vrednost preferencijalnih akcija obračunata u skladu sa činjenicom da je ova vrsta akcije po svojoj suštini slična obveznici, odnosno da ne predstavlja osnovni akcionarski kapital banke, već dodatni osnovni kapital.

Ukupna vrednost akcijskog kapitala po osnovu uplaćenih preferencijalnih akcija (koji je u konkretnom slučaju jednak dodatnom osnovnom kapitalu) iznosi 373.510.000 dinara i imajući u vidu ukupan broj ove vrste akcija – 373.510 komada, utvrđena knjigovodstvena vrednost jedne preferencijalne akcije je 1.000 dinara i ista je jednaka nominalnoj vrednosti preferencijalne akcije.

Komercijalna banka ima 373.510 preferencijalnih akcija, od čega NLB poseduje 57.250 preferencijalnih akcija. Razlika u iznosu koju bi većinski akcionar NLB iz Ljubljane morao da plati vlasnicima preferencijalnih akcija Komercijalne banke po knjigovodstvenoj ceni na koju se pozivaju akcionari i one koju priznaje većinski vlasnik je 1,05 milijardi dinara

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...