Glavna monetarna institucija skandinavske zemlje upozorava da bi inflacija mogla trajati duže nego što se očekuje

Norveška centralna banka podigla kamatnu stopu po drugi put od početka godine

BankeEUNovacVesti

18.8.2022 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Norveška centralna banka podigla kamatnu stopu po drugi put od početka godine Norveška centralna banka podigla kamatnu stopu po drugi put od početka godine
Centralna banka Norveške je povećala kamatnu stopu po drugi put ove godine, a sledećeg meseca planira novo povećanje zbog trajnih pritisaka na cene na... Norveška centralna banka podigla kamatnu stopu po drugi put od početka godine

Centralna banka Norveške je povećala kamatnu stopu po drugi put ove godine, a sledećeg meseca planira novo povećanje zbog trajnih pritisaka na cene na svetskom nivou i rizika od usporavanja rasta.

Glavna monetarna institucija Norveške podigla je troškove pozajmica za 0,5 procentnih poena, na 1,75 odsto, a sličan potez je povukla i u junu ove godine. Sledećeg meseca u planu je još jedno povećanje, piše Financial Times.

“Znatno povećanje kamatne stope je neophodno kako bi se ublažili pritisci na norvešku ekonomiju i inflacija spustila bliže ciljanoj”, izjavila je guvernerka centralne banke Ida Volden Bahe (Ida Wolden Bache).

Kako navode iz Norveške banke, poslednjih meseci je evidentan opšti rast cena, što ukazuje na to da bi inflacija mogla trajati duže nego što se očekuje, te da je, u odnosu na junsku prognozu, neophodno brže povećanje kamatnih stopa.

Ova ubrzana povećanja bi trebalo da umanje rizik od povećanja inflacije, saopšteno je iz Komisije za monetarnu politiku i finansijsku stabilnost.

Ulagači su snizili svoja očekivanja u vezi sa povećanjem kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB), špekulišući da će prestati sa povećanjima kako se evrozona bude približavala recesiji ove zime.

Ipak, članica Upravnog odbora ECB Izabel Šnabel (Isabel Schnabel) je ukazala na mogućnost da kamatna stopa bude podignuta za 0,5 procentnih poena u septembru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...