Upozorenje visoke funkcionerke Federalnih rezervi

Još je rano da američka centralna banka proglasi pobedu nad inflacijom

BankeNovacSvetVesti

11.8.2022 13:26 Autor: Vladimir Jokanović 2

Još je rano da američka centralna banka proglasi pobedu nad inflacijom Još je rano da američka centralna banka proglasi pobedu nad inflacijom
Predsednica filijale Feda u San Francisku, Meri Dejli (Mary Daly) upozorila je da je prerano da američka centralna banka „proglasi pobedu“ u svojoj borbi... Još je rano da američka centralna banka proglasi pobedu nad inflacijom

Predsednica filijale Feda u San Francisku, Meri Dejli (Mary Daly) upozorila je da je prerano da američka centralna banka „proglasi pobedu“ u svojoj borbi protiv povišene inflacije, nakon što su novi podaci pokazali smanjenje pritiska na potrošačke cene.

Ona nije isključila mogućnost da Fed treći put poveća kamatne stope za 0,75 odsto na sledećem sastanku o monetarnoj politici centralne banke u septembru, prenosi Financial Times. Istovremeno, Dejli je nagovestila svoju podršku ideji da Fed uspori tempo povećanja svojih kamatnih stopa.

Izvor: FT

Njeni komentari došli su usred intenzivne debate o tome koliko brzo će Fed zaoštriti monetarnu politiku u drugoj polovini 2022. godine, nakon što je u prvoj polovini ove godine američka centralna banka povećala kamatne stope najbržim tempom u posednjih 40 godina. Stopa federalnih kamata kretala se u martu oko nule, a sada je između 2,25 i 2,50 procenata.

„Postoje dobre vesti o podacima iz meseca u mesec da potrošači i preduzeća dobijaju izvesno olakšanje, ali inflacija je i dalje previsoka i nije blizu našeg cilja stabilnosti cena“, navela je Dejli nakon što je najnoviji izveštaj o indeksu potrošačkih cena pokazao usporavanje godišnje stope inflacije sa 9,1 na 8,5 odsto u julu.

Ipak, „osnove“ cene, koje isključuju nestabile artikle kao što su energija i hrana, porasle su više, vođene porastom inflacije usluga za koje je Dejli rekla da pokazuje malo znakova usporavanja. „Zbog toga ne želimo da proglasimo pobedu nad inflacijom koja opada. Još nismo gotovi“, navela je predsednica FED u San Francisku, dodajući da bi kamatne stope trebalo da porastu na nešto manje od 3,5 odsto do kraja tekuće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...