Blagi pad cena goriva u Americi

Inflacija u SAD u julu 8,5 odsto

SvetVesti

10.8.2022 15:50 Autor: Vladimir Jokanović 2

Inflacija u SAD u julu 8,5 odsto Inflacija u SAD u julu 8,5 odsto
Indeks potrošačkih cena (CPI) u SAD porastao je u julu za 8,5 odsto na godišnjem nivou, što je sporiji godišnji rast u odnosu na... Inflacija u SAD u julu 8,5 odsto

Indeks potrošačkih cena (CPI) u SAD porastao je u julu za 8,5 odsto na godišnjem nivou, što je sporiji godišnji rast u odnosu na jun, jer su inflatorni pritisci popustili zbog nešto nižih cena benzina.

Podacu CPI objavljeni u sredu nisu pokazali povećanje između juna i jula, dok je pre mesec dana mesečno povećanje bilo 1,3 procenta. Na godišnjem nivou, CPI je usporio rast sa 9,1 odsto u junu, prenosi Financial Times.


Izvor: FT

Obe vrednosti su bolje u odnosu na očekivanja ekonomista o povećanju CPI od 0,2 odsto na mesečnom nivou i porastu CPI od 8,7 odsto godišnje, ali je srednja inflacija ostala visoka, blizu maksimuma u poslednjih 40 godina.

Malo je verovatno da će ovi podaci predstavljati dovoljno veliki pomak da bi sprečili FED da nastave sa agresivnim zaoštravanjem monetarne politike u cilju smanjenja inflacije.

Osnovna mera CPI, koja isključuje cene hrane i energije i koju FED najviše prati, zabeležila je manji mesečni rast od 0,3 odsto u poređenju sa 0,7 odsto u junu, ali je na godišnjem nivou ostala porasla nepromenjenim tempom od 5,9 odsto.

 • SUNCOKRET

  10.8.2022 #1 Author

  Cena benzina mulipkikovano utiče na sve cene.

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.8.2022 #2 Author

  To se kod njih ne oseca ni priblizno kao kod nas…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...