Jednostavniji prenos apsolutnih prava za one koji kupuju “polovnjake” od drugog fizičkog lica

Nov način obračuna i plaćanja poreza prilikom kupovine polovnih vozila

AutomobiliPoreziSrbijaU fokusuVesti

31.3.2022 12:43 Autor: Marija Jovanović 9

Nov način obračuna i plaćanja poreza prilikom kupovine polovnih vozila Nov način obračuna i plaćanja poreza prilikom kupovine polovnih vozila
Nova elektronska usluga, koja je od danas dostupna na portalu Plati, omogućiće građanima koji kupuju polovna motorna vozila da sami obračunaju i plaćaju porez... Nov način obračuna i plaćanja poreza prilikom kupovine polovnih vozila

Nova elektronska usluga, koja je od danas dostupna na portalu Plati, omogućiće građanima koji kupuju polovna motorna vozila da sami obračunaju i plaćaju porez na prenos apsolutnih prava.  

Svi oni koji se odluče za kupovinu polovnog motocikla, automobila, kamiona ili nekog drugog motornog vozila od drugog fizičkog lica sada vrlo jednostavno mogu sami da dobiju tačno obračunat iznos poreza elektronskim putem kroz četiri jednostavna koraka, a nakon unetih ličnih i podataka sa saobraćajne dozvole.

Pomenuti iznos građani odmah mogu i da plate na portalu putem kartice ili da generišu uplatnicu za plaćanje e-bankingom, odnosno skeniranje QR koda, a takođe imaju opciju i da odštampaju uplatnicu i obavezu izmire na šalteru pošte ili banke.

“Nova usluga omogućena je izmenama Zakona o porezima na imovinu koje su u primeni od 31. marta 2022. godine i kojima je ukinut jedan korak u postupku kupoprodaje. Građani prilikom kupoprodaje od fizičkog lica više ne dolaze u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza već porez mogu da obračunaju i plate elektronski, na portalu Plati. Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih beležnika, kupac može otići pravo na šalter MUP-a, kako bi podneo zahtev za novu saobraćajnu dozvolu”, navode u Poreskoj upravi.

Kako kupci obračunavaju i plaćaju porez?

Za plaćanje poreza građani ne moraju da budu registrovani na Portalu eUprava, već je dovoljno samo da unesu podatke, kao što su ime i prezime, JMBG i adresa prebivališta i tri podatka sa saobraćajne dozvole – registarsku oznaku vozila, broj registra i serijski broj saobraćajne dozvole.

Oni koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal Plati, popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte. Elektronska usluga plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava nalazi se na adresi https://plati.euprava.gov.rs/#/.

Usluga je dostupna samo kod kupoprodaje između dva fizička lica, koja nisu obveznici PDV, osim za prenose prava na vozilima za koja se može ostvariti poresko oslobođenje, kao što su ambulantno vozilo, putničko vozilo za obuku kandidata za vozače sa ugrađenim duplim nožnim komandama, putničko vozilo registrovano za taksi delatnost i putničko vozilo za “rent a car”.

Car Go vozila
Foto: Tanjug

Izmenom Zakona o porezima na imovinu sa primenom od 31. marta 2022. propisan je postupak utvrđivanja poreske osnovice, pri čemu je kupac obveznik poreza na prenos apsolutnih prava prilikom prenosa prava vlasništva nad polovnim motornim vozilima

Korišćenjem nove elektronske usluge specijalizovani softver obračunava iznos poreza na osnovu nekoliko elemenata, u skladu sa Zakonom – snaga, zapremina motora i starost vozila, i generiše personalizovanu uplatnicu koju kupac odmah može da plati online ili na najbližem šalteru. Plaćanje online je omogućeno platnim karticama, eNovcem ili očitavanjem QR koda.

U Poreskoj upravi napominju da se prilikom online plaćanja vrši instant prenos sredstava i službenici odmah mogu da vide uplatu, pa je moguće već u roku od nekoliko minuta realizovati i celokupan prenos vlasništva nad vozilom i podneti zahtev za saobraćajnu dozvolu na šalteru MUP-a.

Kod drugih oblika plaćanja uplata sredstava može biti vidljiva tek narednog dana ukoliko je izvršena po isteku radnog vremena banke. U tom slučaju prilikom odlaska na šalter MUP-a radi podnošenja zahteva za prenos vlasništva i izdavanje saobraćajne dozvole potrebno je odneti i potvrdu o uplati.

Uslugu generisanja uplatnice umesto građana mogu da izvrše i službenici na šalterima Pošte, Poreske uprave ili MUP-a. U tom slučaju, pri podnošenju zahteva za prenos vlasništva i izdavanje saobraćajne dozvole na šalterima MUP-a potrebno je podneti i dokaz o plaćanju poreza.

Porez na prenos apsolutnih prava kod pravnih lica i dalje uz rešenje PU

Poreska uprava će i ubuduće porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon, utvrđivati rešenjem.

Takođe, oslobađanje poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, „rent a car“ vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada.

  • TATJANA

    31.3.2022 #1 Author

    Odlicno, da se olaksa jos nesto i time ustedi i dragoceno vreme

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #2 Author

    Velika usteda vremena,super..

    Odgovori

  • DANIJELA

    31.3.2022 #3 Author

    Bitno da se propisi olaksaju i pojednostave.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    31.3.2022 #4 Author

    Konačno da možemo i ovo elektronski završiti.

    Odgovori

  • bežaninac

    2.4.2022 #5 Author

    Ja sam sa N.bgd a prodavac sa Vozdovca,nigde ne pise koju opstinu biram prilikom popunjavanja uplatnice

    Odgovori

  • Petar prvi Oslobodilac

    2.4.2022 #6 Author

    Sve to covek npr u Sloveniji zavrsi sa kupcem ili prodavcem na jednom salteru za max 30minuta uz nadoknadu od 10 do 20 eura a ne kod nas porez na prenos apsolutnih prava. Koja pljacka i dalje kao i sve druge pljacke u Srbiji pa se posle pitamo zašto mladi odlaze,pa odlaze jer nece niko da ih pljacka i pravi budalama a pogotovo ne njihova država. Sramno

    Odgovori

  • LUKA

    2.4.2022 #7 Author

    Usteda vremena

    Odgovori

  • Pasparrtu

    24.4.2022 #8 Author

    Veliko olaksanje

    Odgovori

  • Realni posmatrac

    20.11.2023 #9 Author

    Agencije inace uzimaju 0d 1000 dinara za to sto placate porez kod njih. Evo upravo i jos goreg slucaja gde AutoRad iz Novog Sada za Ford Ka 1,3 1997 hoce da uzme 10000 dinara za prenos apsolutnih prava a kad smo u nekom kalkulatoru izracunali porez na internetu ispalo je da je 5200. A ne moze se vise platiti porez nego u agencijama a gde te pokradu jer nije ih drzava ovlastila da uzimaju novac za to sto cete kod njih da platite porez.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...