Bespovratna sredstva za ugostitelje u Crnoj Gori

Nova podrška razvoju ruralnog turizma od šest miliona evra

BiznisRegionTurizamVesti

24.6.2021 08:45 Autor: Ljiljana Begović 0

Nova podrška razvoju ruralnog turizma od šest miliona evra Nova podrška razvoju ruralnog turizma od šest miliona evra
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je prvi IPARD javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava podrške ruralnom turizmu, kroz koji će poljoprivrednim proizvođačima i... Nova podrška razvoju ruralnog turizma od šest miliona evra

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je prvi IPARD javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava podrške ruralnom turizmu, kroz koji će poljoprivrednim proizvođačima i mikro i malim preduzećima na raspolaganju biti novih 6,08 miliona evra.

Iz Ministarstva kažu da objavom novog poziva nastavljaju sa dodelom podrške, nakon prethodno objavljenih poziva za podršku primarnoj proizvodnji i preradi kroz program IPARD II.

„Javni poziv ima za cilj podsticanje zapošljavanja, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mesta kroz razvoj poslovnih aktivnosti, valorizaciju prirodnih i poljoprivrednih dobara i promociju zdrave i organske hrane“, rekao je resorni ministar, Aleksandar Stijović.

Predmet investicija će biti izgradnja ili rekonstrukcija, kao i opremanje ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smeštaja, objekata za pripremanje hrane, pića i napitaka, uređenje turističke infrastrukture, izgradnja ili nabavka opreme za obnovljive izvore energije i nabavka opreme i uređaja za tretman otpada i otpadnih voda.

„Kroz javni poziv podržaće se investicije u ruralni turizam u iznosu od deset hiljada do 150 hiljada evra, uz bespovratnu podršku do 65 odsto. Rok za podnošenje zahteva je 31. avgust“, navodi se u saopštenju.

Domaćinstvo
Foto: Pexels.com

Šef odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Herman Špic (Hermann Spitz) objasnio je da je zadovoljan zbog ostvarenog programa, ocenivši da je IPARD postao zaštitni znak razvoja ruralnog razvoja u Crnoj Gori.

On je, govoreći o značaju programa za celokupni poljoprivredni sektor i razvoj ruralnog turizma, proizvođačima poslao poruke ohrabrenja da apliciraju i iskoriste podršku.

„Ministarstvo će, prateći stanje na terenu i epidemiološku situaciju u državi, organizovati radionice shodno merama koje Ministarstvo zdravlja propisuje, a koristiće se internet platforme i organizovati pojedinačni sastanci sa zainteresovanim potencijalnim korisnicima“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Pobjeda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...