NOVA PREVODNICA NA ĐERDAPU POSLE POLA VEKA 10.000 plovila godišnje za razvoj našeg vodnog saobraćaja

EUInvesticijeNovacSrbijaVesti

26.11.2020 15:15 Autor: Marko Miladinović 4

NOVA PREVODNICA NA ĐERDAPU POSLE POLA VEKA 10.000 plovila godišnje za razvoj našeg vodnog saobraćaja NOVA PREVODNICA NA ĐERDAPU POSLE POLA VEKA 10.000 plovila godišnje za razvoj našeg vodnog saobraćaja
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je sa ambasadorom EU Semom Fabricijem, direktorkom Evropske investicione banke Dubravkom Negre i... NOVA PREVODNICA NA ĐERDAPU POSLE POLA VEKA 10.000 plovila godišnje za razvoj našeg vodnog saobraćaja

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je sa ambasadorom EU Semom Fabricijem, direktorkom Evropske investicione banke Dubravkom Negre i direktorom EPS Miloradom Grčićem radove na adaptaciji brodske prevodnice na HE „Đerdap 1“.

Mihajlovićeva je ovom prilikom rekla da je Dunav veoma važan kao energetski, transportni i vodni koridor. „Radovi idu po ustaljenoj dinamici i sledeće godine na jesen prevodnica će biti završena. Počećemo adaptaciju i prevodnice na ’Đerdapu 2’. Vrednost radova iznosi 60 miliona evra, od čega jednu polovinu predstavlja grant Evropske unije, a drugu sredstva Evropske investicione banke“, istakla je ministarka rudarstva i energetike.

EPS će nastaviti da ulaže u revitalizaciju svojih hidroelektrana, pre svega agregat 6 i HE „Đerdap 2“, za koju je procenjena vrednost radova 145 miliona evra.

„Drago mi je da je Srbija jedna od prvih zemalja van EU u koju je EIB počeo da ulaže u vodni saobraćaj. Bolja plovnost duž Save i Dunava ključna je za efikasniju trgovinsku i regionalnu povezanost. Ova brodska prevodnica važan je deo naših težnji da približimo Srbiju susednim zemljama i Evropskoj uniji i da podržimo stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta. Projekat je deo šireg investicionog plana sa Evropskom investicionom bankom, vrednog ukupno 100 miliona evra“, izjavila je Dubravka Negre, šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke za zapadni Balkan.

Foto: Pixabay.com

Milorad Grčić istakao je da smo danas svedoci da projekat revitalizacije prevodnice na srpskoj strani na „Đerdapu 1“ ide odličnim tokom. „Dok ne završimo ovu prevodnicu, sva plovila prolaze kroz onu koja je na rumunskoj strani. Posle pola veka moralo je ovo da se uradi. Prosečan broj plovila godišnje je bio 6.300, a modernija tehnologija omogućiće da dođemo do 10.000 plovila koja će ovuda proći. Sve ovo je važno za privredu, turizam i transport, za svaki segment koji napreduje zahvaljujući politici predsednika i Vlade Srbije“, rekao je Grčić.

Brodska prevodnica Đerdap 1, koja je služila i duže od predviđenog veka od 40 godina, biće modernizovana pomoću sredstava EU u vidu bespovratne pomoći od 11,4 miliona evra. Dodatni 17,1 milion evra obezbeđen je u vidu zajma od Evropske investicione banke, pod povoljnim kreditnim uslovima za poreske obveznike Srbije.

Realizacijom neophodnih radova, sveukupni tehnički vek obnovljene brodske prevodnice i njena funkcionalnost biće unapređeni za naredni period od 20 godina.

Projekat će podići pouzdanost infrastrukture brodske prevodnice, eliminisaće i sprečiće pojavu dugih zatvaranja, skratiće ciklus prevođenja i smanjiće vreme čekanja plovila, čime će Srbija postati pouzdan partner u prekograničnom transportu duž Dunava.

 • Tatjana

  26.11.2020 #1 Author

  Lepo

  Odgovori

 • Stefan

  26.11.2020 #2 Author

  Super

  Odgovori

 • Goca Bg

  26.11.2020 #3 Author

  Odlicno..

  Odgovori

 • Anna

  29.11.2020 #4 Author

  Videćemo. Lepo je što se ulaže u vodni saobraćaj, samo je pitanje koliko će ga ugroziti sva ona silna gradnja „na vodi“.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...