NOVE MERE BRITANIJE ZA ZAŠTITU KOMPANIJA Vlada nadzire preuzimanje domaćih firmi

BiznisSvetVesti

22.6.2020 12:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

NOVE MERE BRITANIJE ZA ZAŠTITU KOMPANIJA Vlada nadzire preuzimanje domaćih firmi NOVE MERE BRITANIJE ZA ZAŠTITU KOMPANIJA Vlada nadzire preuzimanje domaćih firmi
Vlada Velike Britanije u ponedeljak uvodi nove mere za zaštitu preduzeća od preuzimanja iz inostranstva. Novim merama biće obuhvaćenje firme koje su potrebne za... NOVE MERE BRITANIJE ZA ZAŠTITU KOMPANIJA Vlada nadzire preuzimanje domaćih firmi

Vlada Velike Britanije u ponedeljak uvodi nove mere za zaštitu preduzeća od preuzimanja iz inostranstva. Novim merama biće obuhvaćenje firme koje su potrebne za pomoć u ovoj i eventualnim budućim pandemijama, a među njima su farmaceutske kompanije.

Poslovni sekretar vlade Alok Šarma (Alok Sharma) izjavio je da je „Velika Britanija otvorena za ulaganja, ali ne i za eksploataciju“, prenosi BBC. Vlada već ima moć nadzora nad preuzimanjima ukoliko se to tiče nacionalne bezbednosti ili finansijske stabilnosti, a može blokirati preuzimanje ili zatražiti od kupca da iznese svoje planove za kompaniju.

Nove izmene zakona znače da Vlada može da interveniše ako je preduzeće koje je predmet preuzimanja, uključeno u mere protiv pandemije, kao što su proizvođači zaštitne opreme. Vlada će proširiti ovlašćenja na kontrolisanje kompanija koje razvijaju veštačku inteligenciju ili tehnologiju šifrovanja.  

Ekonomski poremećaji izazvani pandemijom Covid-19 „mogu značiti da su neka preduzeća sa krucijalnim sposobnostima podložnija preuzimanju“, stoji u saopštenju britanskog Ministarstva za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju. Šarma je naveo da je važno poslati signal onima koji žele da iskoriste pandemiju i da je britanska vlada spremna da zaštiti nacionalnu bezbednost.

Britanska vlada nije do sada zaustavila neko preuzimanje iz razloga nacionalne bezbednosti, ali je kupcima nametala određene uslove. Slična ovlašćenja imaju vlade u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji ili Španiji, gde EU pažljivo nadgleda potencijalne kupoprodaje.

Evropska komisija priprema takozvanu Belu knjigu koju bi trebalo da objavi do kraja meseca, a u njoj će predložiti nove alate za ispitivanje aktivnosti državnih i subvencioniranih preduzeća koja posluju u Evropi ili žele da uđu na jedinstveno evropsko tržište.

Evropska unija traži nove načine da se zaštiti od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja, pre svega iz Kine, koja bi eventualno pokušala da preuzmu evropske kompanije. Reč je o rivalskim kompanijama koje uživaju državnu pomoć, zbog čega predstavljaju nelojalnu konkrenciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...