voćari u Hrvatskoj izneli svoje zahteve ministarstvu poljoprivrede

Nove oznake kao potvrda kvaliteta voća

AgrobiznisBiznisRegionVesti

21.8.2021 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nove oznake kao potvrda kvaliteta voća Nove oznake kao potvrda kvaliteta voća
Voćari u Hrvatskoj žele bolje označavanje proizvoda u trgovinskim lancima, kao i bolju saradnju između svih učesnika u sektoru voćarstva, i praćenje tržišta u... Nove oznake kao potvrda kvaliteta voća

Voćari u Hrvatskoj žele bolje označavanje proizvoda u trgovinskim lancima, kao i bolju saradnju između svih učesnika u sektoru voćarstva, i praćenje tržišta u proizvodnji jabuka i krušaka.

Oni su svoje zahteve izneli Ministarstvu poljoprivrede i ministarki Mariji Vučković, sa kojom su razgovarali o problemima u ovom sektoru, piše Poslovni.hr.

“U svrhu poboljšanja konkurentnosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Nacionalni sastav kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – Dokazani kvalitet, a upravo je sektor proizvodnje voća prvi koji je prepoznao prednost ovog sastava.

Oznaka potrošaču garantuje kupovinu proizvoda domaćeg porekla i višeg kvaliteta iz kontrolisane proizvodnje, dok istovremeno proizvođače štiti od nepoštenih trgovačkih poslovanja.

„U kontekstu garancije kvaliteta domaćeg voća i povrća hrvatski proizvođači poštuju najviše standarde sigurnosti hrane, o čemu govore i njihovi iznad prosečni rezultati utvrđeni nadzorima kvalitete i ostataka pesticida”, istakla je ministarka Vučković.

Sektoru voćarstva će doprineti reforme unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koje uključuju ulaganja u sektor voćarstva, tačnije uspostavljanje logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća investicijama, izgradnju i opremanje logističko distributivnih centara za voće i povrće te optimizaciju nabavno-prodajne logistike.

Prema informacijama Hrvatske voćarske zajednice, procena roda jabuka za 2021. godinu kreće se oko 65.000 tona, pri čemu procena uroda konzumne jabuke iznosi 49.300 tona, dok procena uroda industrijske jabuke iznosi 15.600 tona.

U razdoblju od januara do maja ove godine izvoz jabuka povećan je količinski za 71 odsto, u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, dok je uvoz u istom razdoblju količinski blago povećan za 3,2 odsto, navode iz ovoga proizvođačkog udruženja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...