NOVEMBAR PROŠLE GODINE DONEO OPORAVAK SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE EU još uvek ispod nivoa pre pandemije

EUSvetVesti

19.1.2021 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVEMBAR PROŠLE GODINE DONEO OPORAVAK SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE EU još uvek ispod nivoa pre pandemije NOVEMBAR PROŠLE GODINE DONEO OPORAVAK SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE EU još uvek ispod nivoa pre pandemije
Prema podacima Evropskog statističkog zavoda – Eurostata, robni izvoz Evropske Unije pao je u prvih 11 meseci prošle godine za 10,3 odsto u odnosu... NOVEMBAR PROŠLE GODINE DONEO OPORAVAK SPOLJNOTRGOVINSKE RAZMENE EU još uvek ispod nivoa pre pandemije

Prema podacima Evropskog statističkog zavoda – Eurostata, robni izvoz Evropske Unije pao je u prvih 11 meseci prošle godine za 10,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je sličan pad zabeležen i u Evrozoni. U istom periodu uvoz robe u EU je smanjen za 12,3 odsto, a u Evrozoni za 11,6 procenata.

U prvih 11 meseci prošle godine EU je ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom od 187,2 milijarde evra, u poređenju sa 169,4 milijarde evra u istom periodu prethodne godine. U Evrozoni, suficit spoljnotrgovinske razmene iznosio je u posmatranom periodu 205,4 miijarde evra, u poređenju sa 198,4 milijarde evra u prethodnoj godini.

Foto: Tanjug/AP

U prvih 11 meseci prošle godine u EU je najviše pao uvoz i izvoz energenata i to za 39 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Isto tako, zabeležen je i značajan pad uvoza i izvoza mašina i vozila za 14,1 odnosno za 9,5 odsto. Prema zvaničnim statističkim podacima, samo se izvoz hrane, pića, sirovina i hemikalija iz EU približio pretpandemijskom nivou.

Novembar prošle godine doneo je stabilizaciju robne razmene u EU, pa je tako izvoz iz EU bio za 1,5 odsto manji u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je uvoz smanjen za 6,2 odsto. Pad izvoza u oktobru bio je 10,3 odsto, dok je pad uvoza bio 14,3 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...