cene energije diktiraće stopu rasta

Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto

EUNovacVesti

30.11.2021 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto
Rast inflacije u evrozoni u novembru ove godine iznosi 4,9 odsto na godišnjem nivou, prema fleš proceni Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, objavljenoj u... Novembarska inflacija u evrozoni 4,9 odsto

Rast inflacije u evrozoni u novembru ove godine iznosi 4,9 odsto na godišnjem nivou, prema fleš proceni Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, objavljenoj u utorak.

Potrošačke cene u 19-članom monetarnom bloku su u novembru ubrzale u odnosu na godišnju stopu rasta od 4,1 odsto zabeleženu u oktobru, prema podacima objavljenim na veb sajtu Eurostata.

Prema prvim rezultatima, procenjuje se da će cene energije predvoditi među komponentama inflacije s godišnjom stopom rasta u novembru od 27,4 procenta (23,7 odsto u oktobru), prenosi Tanjug.

Cene usluga su, prema oceni statistike, porasle u novembru 2,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine (2,1odsto u oktobru), neenergetska industrijska dobra su poskupela za 2,4 odsto (dva procenta u oktobru), a hrana, alkohol i duvan za 2,2 procenta (1,9 odsto u oktobru).

Od zemalja članica evrozone, najvišu međugodišnju stopu inflacije u novembru očekuje Litvanija (9,3 odsto), a slede Estonija (8,4), Letonija (7,4), Belgija (7,1), Luksemburg (6,3 odsto), i najveća evropska ekonomija – Nemačka, sa rastom potrošačkih cene od šest procenata, prema preliminarnim podacima Eurostata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...