NOVI BUDŽET EVROPSKE UNIJE 166,7 MILIJARDI EVRA Pomoć za oporavak od pandemije dobiće i Zapadni Balkan

BankeEUNovacVesti

27.6.2020 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVI BUDŽET EVROPSKE UNIJE 166,7 MILIJARDI EVRA Pomoć za oporavak od pandemije dobiće i Zapadni Balkan NOVI BUDŽET EVROPSKE UNIJE 166,7 MILIJARDI EVRA Pomoć za oporavak od pandemije dobiće i Zapadni Balkan
Evropska komisija (EK) predložila je budžet Evropske unije za narednu godinu od 166,7 milijardi evra kojim je, između ostalog, predviđeno izdvajanje od 1,9 milijardi... NOVI BUDŽET EVROPSKE UNIJE 166,7 MILIJARDI EVRA Pomoć za oporavak od pandemije dobiće i Zapadni Balkan

Evropska komisija (EK) predložila je budžet Evropske unije za narednu godinu od 166,7 milijardi evra kojim je, između ostalog, predviđeno izdvajanje od 1,9 milijardi evra za pretpristupnu pomoć, za podršku susedima EU, uključujući Zapadni Balkan.

Budžet EU za narednu godinu bio bi dopunjen sa bespovratnih 211 milijardi evra i oko 133 milijarde zajmova iz novog, privremenog instrumenta za oporavak nazvanog Naredna generacija EU. Iz tog fonda će se pružiti podrška evropskoj privredi ugroženoj pandemijom korona virusa, prenosi B92.

Kako je navela EK, godišnji budžet i instrument Naredna generacija EU zajedno će mobilisati značajne investicije za borbu protiv ekonomske i socijalne štete prouzrokovane pandemijom korona virusa, za pokretanje održivog oporavka i zaštitu i otvaranje radnih mesta.

Budžet za narednu godinu je, kako je objašnjeno, u skladu sa posvećenošću EU da u budućnosti investira u „zeleniju“, digitalniju i otporniju Evropu.

EK je, pored ostalog, predložila da se za Zajedničku poljoprivrednu politiku alocira 55,2 milijarde evra, za fond za povezivanje Evrope tri milijarde, za digitalnu Evropu 1,34 milijarde, za Erasmus plus 2,89 milijardi, a za fond za azil i migracije 1,1 milijarda.

Pored toga veliki deo sredstava će otići za prioritetne akcije koje su identifikovane u vezi sa instrumentom Naredna generacija EU.

Evropski komesar odgovoran za budžet Johanes Han (Johannes Hahn) rekao je da je u vanrednim okolnostima EK predložila mobilizaciju podrške bez presedana koja će pomoći stotinama hiljada ljudi, kompanijama i regionima da prevaziđu krizu.

Kada bude usvojen, budžet će biti prvi u okviru novog višegodišnjeg finansijskog okvira za period od naredne do 2027, prvi godišnji budžet koji je predložila predsednica EK Ursula von der Leyen i prvi za EU sa 27 članica, nakon izlaska Velike Britanije iz bloka i kraja tranzitnog perioda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...