Postignut dogovor Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije

Novi predlog zakona, ipak, po meri advokata

SrbijaVesti

5.6.2021 07:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi predlog zakona, ipak, po meri advokata Novi predlog zakona, ipak, po meri advokata
Ministarstvo pravde prihvatilo je primedbe Advokatske komore Srbije (AKS) u vezi sa izmenama Zakona o parničnom postupku, objavljeno je na sajtu Advokatske komore Srbije.... Novi predlog zakona, ipak, po meri advokata

Ministarstvo pravde prihvatilo je primedbe Advokatske komore Srbije (AKS) u vezi sa izmenama Zakona o parničnom postupku, objavljeno je na sajtu Advokatske komore Srbije.

U saopštenju koje potpisuju ministarka pravde Maja Popović i predsednik AKS Viktor Gostiljac navodi se da je na sastanku Ministarstva pravde sa delegacijom Advokatske komore Srbije, koju su činili predsednik AKS, predsednici advokatskih komora u sastava i koordinator Stručnog tima AKS, a povodom primedbi advokata na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, postignuta saglasnost i da su prihvaćene primedbe AKS.

Shodno tome, biti preduzeti sledeći koraci: brisanje odredbi prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa u roku dospelosti smatra povučenim; odredbe budućeg Zakona o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku neće važiti retroaktivno i odredbe o eSud-u za advokatsku profesiju postojaće samo kao mogućnost, a ne kao obaveza.

Dodaje se da je postignuta saglasnost i oko sledećeg:

  • po okončanju utvrđene javne rasprave, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru;
  • Radna grupa za izradu predmetnog nacrta će biti dopunjena predstavnicima koje predloži AKS, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova Radne grupe;
  • Radna grupa će u proširenom sastavu nastaviti javnu raspravu, razmotriti sve primedbe i sugestije iznete od strane AKS, kao i primedbe predloge i sugestije iznete od strane drugih učesnika u javnoj raspravi i u skladu sa tim primedbama revidirati Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije će na narednim sastancima redovno razmatrati realizaciju ovog sporazuma do postizanja konsenzusa o svim ključnim pitanjima, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi
SUD TAKSA VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...