ŠTA GRAĐANIMA I PRIVREDI DONOSI UVOĐENJE ZAHTEVA EKO-DIZAJNA, OBJAŠNJAVA ZA BIZNIS.RS MINISTARKA MIHAJLOVIĆ

Novi propis štiti kupce bele tehnike, ali i životnu sredinu

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

12.5.2021 08:01 Autor: Gordana Bulatović 1

Novi propis štiti kupce bele tehnike, ali i životnu sredinu Novi propis štiti kupce bele tehnike, ali i životnu sredinu
Zahvaljujući nedavno usvojenom setu propisa iz oblasti energetike i uvođenju zahteva eko-dizajna, na tržištu Srbije neće moći da se nalaze energetski neefikasni proizvodi. To će, kažu... Novi propis štiti kupce bele tehnike, ali i životnu sredinu

Zahvaljujući nedavno usvojenom setu propisa iz oblasti energetike i uvođenju zahteva eko-dizajna, na tržištu Srbije neće moći da se nalaze energetski neefikasni proizvodi. To će, kažu nadležni, uticati na manje troškove građana, ali i na smanjenje zagađenja životne sredine. Takođe, eliminisaće nekvalitetne proizvode iz ponude.

”Iskustva drugih država pokazala su da se kao rezultat uvođenja zahteva eko-dizajna na tržištu pojavljuju uređaji veće energetske efikasnosti sa nižim cenama. Tako se u Republici Srbiji u ovom trenutku na tržištu mogu naći četiri do pet modela frižidera sa najvećim stepenom energetske efikasnosti, sa pojedinačnom cenom preko 700 evra, dok se u SR Nemačkoj može naći preko 30 modela sa cenama već iznad 400 evra”, argument je Ministarstva energetike i rudarstva za donošenje zakonskog okvira koji i za proizvode koji se kod nas prodaju, propisuje određeni eko-dizajn.

„Usvajanjem seta novih zakona potpuno smo uredili zakonodavni okvir u oblasti rudarstva i energetike i usaglasili sa svim pravilima i direktivama EU. Kada govorimo konkretno o uvođenju zahteva eko-dizajna, primenili smo evropsku direktivu o eko-dizajnu, kojom je u EU uveden pravni okvir za uspostavljanje ekoloških zahteva za uređaje koji značajno utiču na potrošnju energije. Sam eko-dizajn označava takvo dizajniranje i kreiranje proizvoda, odnosno uređaja, da se realizuje što je manji mogući uticaj na životnu sredinu, u svim fazama životnog ciklusa proizvoda, od dizajniranja, izrade, upotrebe, do odlaganja ili ponovne upotrebe“, kaže za portal Biznis.rs potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Uvođenje eko-dizajna doprinosi kako smanjenju potrošnje energije i štetnih emisija, tako i finansijskim uštedama. Omogućava stavljanje u promet na tržište samo onih proizvoda koji zadovoljavaju propisane norme, između ostalog, u pogledu energetske efikasnosti, nivoa buke, emisije prašine i drugih zahteva, navodi Mihajlović.

Najnoviji eko-dizajn propisi, između ostalog, uspostavljaju i zahteve koji se odnose na obezbeđivanje dostupnosti rezervnih delova za neke od uređaja, u određenom vremenskom periodu, a sve u cilju daljeg smanjenja otpada, što je naročito važno u slučaju različitog elektronskog i opasnog otpada, objašnjavaju u nadležnom Ministarstvu energetike.

U EU je trenutno 28 vrsta vrlo različitih proizvoda, koji su uređeni propisima o eko-dizajnu, gde spadaju skoro svi aparati za domaćinstvo, kao i industrijske mašine.

Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, usvojen u aprilu, uspostavlja osnov za uvođenje propisa o eko-dizajnu u pravni sistem Republike Srbije, a uvođenje pojedinačnih propisa za pojedine vrste uređaja, odnosno proizvoda, odvijaće se postepeno i u dogovoru sa privredom, kako bi se svi akteri na tržištu, a pre svega domaći proizvođači, prilagodili novouvedenim zahtevima, kažu u Ministarstvu energetike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...