OBAVEZE STIŽU NA NAPLATU Preti opasnost da mnoga mala i srednja preduzeća pređu u sivu zonu poslovanja

IntervjuIzdvajamoPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

14.1.2021 12:56 Autor: Marija Jovanović 1

OBAVEZE STIŽU NA NAPLATU Preti opasnost da mnoga mala i srednja preduzeća pređu u sivu zonu poslovanja OBAVEZE STIŽU NA NAPLATU Preti opasnost da mnoga mala i srednja preduzeća pređu u sivu zonu poslovanja
Nove mere pomoći privrednicima neophodne su jer preti opasnost da veliki broj malih i srednjih preduzeća prekine svoje poslovanje ili da pređe u sivu... OBAVEZE STIŽU NA NAPLATU Preti opasnost da mnoga mala i srednja preduzeća pređu u sivu zonu poslovanja

Nove mere pomoći privrednicima neophodne su jer preti opasnost da veliki broj malih i srednjih preduzeća prekine svoje poslovanje ili da pređe u sivu zonu, jer nema odakle da plati dažbine, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije (UPS).

„Država novim merama pokazuje da razume tu opasnost. Ono gde stvari ne idu prema očekivanjima jesu najavljeni krediti iz Fonda za razvoj. Zahtevi mnogih vlasnika ugostiteljskih objekata su odbijeni, a jednom broju njih još od aprila nije stigao odgovor“, kaže za Biznis.rs direktor UPS Srđan Drobnjaković.

Foto: Unija poslodavaca Srbije

Kako napominje, država od samog izbijanja Covid-19 krize pokazuje veliko razumevanje za stanje u kome se nalaze preduzeća. Mere koje preduzima, finansijski gledano, sasvim su u okviru onoga što su realne mogućnosti i teško je tražiti mnogo više od toga, objašnjava Drobnjaković i ukazuje da je najteže stanje u sektoru malih i srednjih preduzeća.

„Podsećam da su obaveze iz prošle godine odložene, ali one sada dolaze na naplatu. Stari ugovori sa poslovnim partnerima su završeni ili se završavaju, a novi poslovni aranžmani ne mogu da se naprave zbog situacije u kojoj se čitav svet nalazi. Ako gledamo sektorski, najteže stanje je u ugostiteljstvu i turizmu, ali i druge grane, poput putničkog saobraćaja, takođe su ozbiljno uzdrmane“, navodi naš sagovornik.

Neophodni minimalci i odlaganje poreza i doprinosa

Zbog celokupne situacije predlog Unije poslodavaca je da država ove godine pomogne sektoru MSP sa tri minimalne zarade za zaposlene i novim odlaganjem poreza i doprinosa za šest meseci.

Foto: Shutterstock

„Teška situacija je u ugostiteljstvu, zato Unija poslodavaca pokreće inicijativu da se prilikom dodele državne pomoći privredi sa hotelima izjednače hosteli i etno kuće, kao i poslastičari sa drugim ugostiteljskim objektima. Takođe smo zatražili i da se smanji zakup plovnih objekata koji su u državnom vlasništvu, a zakupljuju ih ugostitelji“, naglašava Drobnjaković.

Prema njegovim rečima, najavljena kreditna linija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) predstavlja dodatni izvor finansiranja za srpsku privredu.

„U tom smislu ona će svakako biti korisna za naša preduzeća kao što su to i povoljniji krediti iz garantne šeme, i kao što treba da budu krediti Fonda za razvoj. Svi putevi koji pomažu održavanju likvidnosti privrede Srbije u ovom trenutku su dobrodošli“, zaključuje direktor UPS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...