Prosečno stanje ukupnih depozita u aprilu 4,13 milijardi

Obavezna rezerva banaka u Crnoj Gori 225,4 miliona evra

BankeNovacRegionVesti

4.7.2022 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Obavezna rezerva banaka u Crnoj Gori 225,4 miliona evra Obavezna rezerva banaka u Crnoj Gori 225,4 miliona evra
Obavezna rezerva banaka u Crnoj Gori na kraju maja je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 225,4 miliona evra. Od ukupnog iznosa na računima... Obavezna rezerva banaka u Crnoj Gori 225,4 miliona evra

Obavezna rezerva banaka u Crnoj Gori na kraju maja je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 225,4 miliona evra.

Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlji izdvojeno je 63 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 37 odsto, prenosi agencija Mina.

Prosečno stanje ukupnih depozita banaka u aprilu, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 4,13 milijardi evra. Od ukupnog nivoa depozita na one po viđenju odnosi se 77,9 odsto, a na oročene 22,1 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG. Tom odlukom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primenom stope od 5,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti po viđenju i depoziti ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 4,5 odsto na deo osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine.

Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primenjuje se stopa od 5,5 odsto, prenosi agencija Mina.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve od januara 2018. godine čine oročeni i depoziti po viđenju, osim onih centralnih banaka.

Na 50 odsto izdvojene obavezne rezerve CBCG plaća bankama mesečno naknadu obračunatu po stopi od EONIA (Euro OverNight Index Average) umanjenoj za deset baznih poena na godišnjem nivou, s tim da ova stopa ne može biti manja od nule, prenosi agencija Mina.

Banke mogu da koriste beskamatno do 50 odsto izdvojene obavezne rezerve za održavanje dnevne likvidnosti, ako korišćeni iznos vrate istog dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...