Manjinski akcionari najstarijeg ulcinjskog preduzeća najavljuju podnošenje odštetnih zahteva

Država Crna Gora upisana kao vlasnik 15 miliona kvadrata Solane Bajo Sekulić

BiznisPoslovanjeRegionVesti

4.7.2022 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Država Crna Gora upisana kao vlasnik 15 miliona kvadrata Solane Bajo Sekulić Država Crna Gora upisana kao vlasnik 15 miliona kvadrata Solane Bajo Sekulić
Manjinski akcionari Solane Bajo Sekulić zadovoljni su zbog odluke države da se upiše kao vlasnik 15 miliona kvadratnih metara najstarijeg ulcinjskog preduzeća, iako je... Država Crna Gora upisana kao vlasnik 15 miliona kvadrata Solane Bajo Sekulić

Manjinski akcionari Solane Bajo Sekulić zadovoljni su zbog odluke države da se upiše kao vlasnik 15 miliona kvadratnih metara najstarijeg ulcinjskog preduzeća, iako je to, kako tvrde, na njihovu štetu.

Oni najavljuju podnošenje zahteva za odštetu vrednih više od 200 miliona evra zbog izdavanja akcija bez pokrića, prenosi Mina, pozivajući se na Vijesti.

”Konačno je rešen problem vlasništva, pa neka je i na našu štetu. Nama je sada otvoren put ka ostvarenju naših prava pred domaćim, ali i međunarodnim sudovima, posebno u delu izdavanja akcija bez pokrića”, navodi se u saopštenju manjinskih akcionara koje potpisuje predsednik Vladan Gačević.

Na osnovu rešenja crnogorskog Ministarstva finansija, Uprava za katastar i državnu imovinu u četvrtak je upisala državu kao titulara nad imovinom od 15 miliona kvadrata, dok su urušene poslovne zgrade, hangari i ostali objekti ostali u vlasništvu preduzeća.

”Nakon upisa države kao vlasnika na zemljištu koje ulazi u akcijski kapital Solane i koja je bila nosilac imovine, mi manjinski akcionari iskazujemo nezadovoljstvo zbog odluke, ali i zadovoljstvo zbog konačnog rešenja tog problema”, naveo je Gačević.

On je upozorio da će najviše izgubiti radnici, jer će ostati bez svojih potraživanja, ili će dobiti neku socijalnu pomoć, kao i ostali poverioci, koji se neće moći naplatiti iz stečajne mase, budući da su dovedeni u zabludu.

”Nažalost, država je raznim zaštitama i blokiranjem imovine, kao i ovim potezom, poslala jasnu poruku kako domaćim tako i stranim investitorima, da je ulaganje u Crnoj Gori nesigurno. Umesto jakog tržišta kapitala, mi danas imamo opterećeno sudstvo, kompanije u stečaju, dok promet akcijskim kapitalom na crnogorskoj berzi izostaje danima”, naveo je Gačević.

On je najavio da će sedeći koraci akcionara koji su, kako je naveo, ispali građani drugog reda, biti odštetni zahtevi zbog izdavanja akcija bez pokrića.

„Ono što smatramo kao naš bitan argument prema sudovima jeste što je u bilansu stanja prilikom privatizacije Solane ušlo zemljište, odnosno inkorporirano u akcijski kapital”, navodi se u reagovanju.

Gačević je podsetio da su takve i slične situacije po istim pitanjima, po članu 419 pretvaranja korišćenja u svojinu, bile i u ostalim privatizacijama u Crnoj Gori.

  • GOCA BG

    5.7.2022 #1 Author

    Nazalost ovo se sve cesce desava,uvek radnici ispastaju,a govori koliko je nesigurno poslovanje u CG…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...