Savezno udruženje špedicije i logistike je protiv

Obavezno vakcinisanje utiče na problem nedostatka vozača u Nemačkoj

BiznisEUSvetU fokusuVesti

15.12.2021 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Obavezno vakcinisanje utiče na problem nedostatka vozača u Nemačkoj Obavezno vakcinisanje utiče na problem nedostatka vozača u Nemačkoj
Transportna branša upozorava na moguće posledice opšte obaveze vakcinisanja u Nemačkoj. To bi moglo dovesti do situacije, da vozačima koji stižu iz inostranstva zabrane... Obavezno vakcinisanje utiče na problem nedostatka vozača u Nemačkoj

Transportna branša upozorava na moguće posledice opšte obaveze vakcinisanja u Nemačkoj. To bi moglo dovesti do situacije, da vozačima koji stižu iz inostranstva zabrane ulazak u zemlju.

Nemačko Savezno udruženje špedicije i logistike (DSLV) upozorava na moguće posledice obaveznog vakcinisanja. Glavni menadžer Saveza Frank Huster rekao je da bi obavezno vakcinisanje u krajnjem slučaju moglo dovesti do toga da hiljade vozača koji stižu iz inostranstva budu zaustavljeni na nemačkoj granici i da im bude zabranjen ulazak u zemlju, jer su imunizovani vakcinama poput Sputnika. Ta vakcina nije priznata u Evropskoj uniji.

Trenutno je ionako već nedovoljan broj vozača, a Huster postavlja pitanje, da li bi nevakcinisanim vozačima u Nemačkoj moglo biti ponuđeno vakcinisanje, kako bi ih motivisali da preduzmu taj korak. On navodi da predstavnici transportne branše trenutno razgovaraju s nadležnim ministarstvom.

„Otvorena pitanja moramo da rešimo pre uvođenja obaveznog vakcinisanja“, kaže Huster.

Njegov Savez se ne izjašnjava izričito protiv obaveznog vakcinisanja, ali velike su brige, da bismo mogli izgubiti dodatan broj vozača“, rekao je on, prneosi Deutsche Welle.

Prema statistikama Saveza za transport roba logistiku i odvoženje otpada (BGL), u toj branši nedostaje između 60.000 i 80.000 vozača kamiona, a godišnje se taj broj povećava za 15.000.

Kamioni
Foto: Pixabay.com

Prema rečima Dirka Engelharta (Dirk Engelhardt), portparola Upravnog odbora tog strukovnog udruženja, nije moguće nadoknaditi manjak osoblja ni vrbovanjem vozača u istočnim zemljama Evropske unije, jer i tamo fale na desetine hiljada vozača. Brojni vozači se odlučuju za bolje plaćene poslove u industriji, gde je lakše uskladiti posao i porodični život, nego vozeći na međunarodnim relacijama. Ipak, Savez se izjasnio za to da država propiše obavezno vakcinisanje, prenosi Deutsche Welle.

Prema jednoj anketi koju je među 10.000 ispitanika sproveo BGL, oko 28 odsto stranih vozača nisu vakcinisani ili su kod kuće vakcinisani Sputnikom. Engelhart kaže da je teže organizovati testiranje za vozače koji moraju da menjaju mesta utovara i istovara nego za vozače koji rade za samo jedan industrijski pogon.

„Neki vozači imaju dnevno čak pet ili šest destinacija, i na tim mestima ih zatiču različita pravila – 3G, 2G ili 2G+“, kaže Engelhart.

BGL zastupa oko 7.000 drumskih transportnih preduzeća. Engelhart u pravilu 3G vidi prepreku u svakodnevnom radu vozača koji je prožet tesnim rasporedom: „Veliki je problem zahtev da vozači pokažu test na korona virus, a oni su danima na točkovima i sa svojim ogromnim kamionima ne mogu da posete centre za testiranje u centru grada. Tako, prema njemu, set pravila 3G zajedno sa nedovoljnim brojem vozača i logističkim uskim grlima, povećava pritisak na lance snabdevanja.

Engelhart se zbog nedostatka vozača zalaže za veće plate u branši, koje naposletku mora da finansira potrošač. Osim toga, sam posao vozača, prema njegovom mišljenju, nije dovoljno priznat.

„Niko ne voli teške kamione na putevima, ali vozači transportuju samo to što mi trošimo, bez obzira da li su to životne namirnice za samoposluge i restorane ili paketi koje smo naručili onlajn, rekao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...