OBJAŠNJENJE MERA VLADE SLEDEĆE NEDELJE Privrednici uglavnom podrđavaju mere

SrbijaVesti

2.4.2020 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OBJAŠNJENJE MERA VLADE SLEDEĆE NEDELJE Privrednici uglavnom podrđavaju mere OBJAŠNJENJE MERA VLADE SLEDEĆE NEDELJE Privrednici uglavnom podrđavaju mere
Ekonomske mere Vlade Srbije trebalo bi da doprinesu stabilizaciji i smirivanju situacije u privredi i na tržištu, koje je pogođeno epidemijom korona virusa, posebno... OBJAŠNJENJE MERA VLADE SLEDEĆE NEDELJE Privrednici uglavnom podrđavaju mere

Ekonomske mere Vlade Srbije trebalo bi da doprinesu stabilizaciji i smirivanju situacije u privredi i na tržištu, koje je pogođeno epidemijom korona virusa, posebno kada je reč o preduzetnicima i malim i srednjim preduzeima, izjavio je direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović, učestvujući na onlajn konferenciji “Biznis u izazovnim vremenima” koju je organizovala Srpska asocijacija menadžera (SAM).

On je istakao da je dobro što smo ove ekonomske mere dobili ovom brzinom. Privrednici uglavnom pozdravljaju ove mere, ali je ostalo dosta nejasnih stvari oko njihove realizacije i zato se očekuje da će do sredine naredne nedelje privreda od strane vlade dobiti jasne instrukcije za sprovodjenje mera, naglasio je Vesović.

On je istakao da su ove mere ohrabrujuće, imaće stabilizacioni efekat, iako ćemo morati da izdržimo udarac krize. Dobro je što su mere pre svega usmerene prema posebno ugroženim sektorima privrede, poput preduzetnika i malih i srednjih preduzeća, naglasio je Vesović.

On je naglasio da ove mere u stvari balansiraju teret krize izmedju države, privrede i finansijskog sektora i da je bilo nerealno očekivati otpisivanje poreskih obaveza, a ne samo njihovo odlaganje.

Vesović je izrazio uverenje da u drugom talasu mera vlade, kroz sektorske mere biti dodatno podržane najosetljivije privredne grane koje su najviše pogodjene ovom krizom.

On je izrazio uverenje da su veće finansijske intervencije države mogle da nas uvedu u probleme sa monetarnom politikom. Isto tako, nismo mogli ni dovesti državu u finansijski škripac, rekao je Vesović.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Dragoljub Damjanović posebno je istakao da je najveći problem dužina trajanja ove krize, koju niko ne može da predvidi.

On je pozitivno ocenio meru koja predvidja da država uplati preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima po tri minimalne plate za svakog radnika, jer čak i da ona počne da se realizuje u maju, privrednici će moći da planiraju svoje poslovanje jer će znati da mogu da računaju na tu finansijsku pomoć.

I pored činjenice da je isplata minimalaca grant države, Damnjanović je ukazao i na značaj odlaganja plaćanja poreza i doprinosa. On je naglasio da prilikom ocenjivanja ovih mera treba uzeti u obzir finansijske mogućnosti države, iako je finansijski okvir od preko 5 milijardi evra značajan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...