vrednost radova za vađenje ratnih brodova iz Dunava 29 miliona evra

Objavljen međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote kod Đerdapa

BiznisEUInfrastrukturaSrbijaVesti

30.3.2022 12:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Objavljen međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote kod Đerdapa Objavljen međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote kod Đerdapa
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je objavljen međunarodni tender za uklanjanje iz Dunava nemačke flote potopljene krajem Drugog svetskog rata. U Službenom... Objavljen međunarodni tender za uklanjanje potopljene nemačke flote kod Đerdapa

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je danas saopštilo da je objavljen međunarodni tender za uklanjanje iz Dunava nemačke flote potopljene krajem Drugog svetskog rata.

U Službenom listu Evropske unije je, na zahtev tog ministarstva, objavljena informacija o sprovođenju javne nabavke za izbor izvođača radova na realizaciji projekta deminiranja i uklanjanja 21 potopljenog broda koji sužavaju širinu plovnog puta Dunava sa propisanih 180 na svega 90 metara, piše Beta.

Brodovi nizvodno od Hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap 2, na oko sedam kilometara toka, potopljeni su pred kraj Drugog svetskog rata odlukom nemačke vojske da time pokuša da uspori napredovanje Crvene armije Dunavom prema Nemačkoj.

Vrednost radova na uklanjanju brodova procenjena je na 29 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda.

Ministarstvo je prenelo da je dve i po godine trajala priprema projekta i tehničke i tenderske dokumentacije, uključujući snimanje neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim brodovima, kao i obezbeđivanje finansijskih sredstava, te se sada ulazi u finalnu fazu realizacije tog projekta koji je, kako je kazao ministar Tomislav Momirović, jedan od najsloženijih projekata.

  • FLAME

    30.3.2022 #1 Author

    Dakle, mi od drugog svetskog rata čekamo da se iz Dunava izvuče otrov? A dve i po godine je trajala priprema projekta…. i tenderske dokumentacije. Zna li se koja je firma dobila tender, ili da pogađamo….

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #2 Author

    Nemačka to treba da finansira a i da dodju njihovi ojudi da to vade, da neko od naših ne izgubi glavu!

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.4.2022 #3 Author

    Posle toliko godina,sta li ce sve tu pronaci…

    Odgovori

  • TINA

    4.4.2022 #4 Author

    Zasto se toliko dugo cekalo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...