Kompanija nudi "partnerima" neravnopravne ugovore

Objavljeni detalji o zaradama strimera sa platforme Twitch

Hi-techLifestyleSvetVesti

9.10.2021 16:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Objavljeni detalji o zaradama strimera sa platforme Twitch Objavljeni detalji o zaradama strimera sa platforme Twitch
Kreatori striming platforme Twitch su potvrdili da su brojni keš podaci njihovih korisnika, uključujući i isplate kreatora sadržaja, objavljeni online. Oni su u blog... Objavljeni detalji o zaradama strimera sa platforme Twitch

Kreatori striming platforme Twitch su potvrdili da su brojni keš podaci njihovih korisnika, uključujući i isplate kreatora sadržaja, objavljeni online. Oni su u blog objavi naveli da je do curenja podataka došlo zbog greške na serveru Twitch-a. Greška se desila usled promene konfiguracije, koja je potom pripisana trećoj strani sa malicioznim namerama. Ovaj događaj intenzivirao je već postojeće tenzije vezane za transparentnost plaćanja i sigurnost na ovoj platformi.

Upadu u bazu podataka ove platforme prethodili su meseci nestabilnosti, koju je uzrokovao odlazak određenih strimera zbog zlobnih i neprimerenih komentara botova. Strimeri su otpočeli bojkot platforme 1. septembra pod parolom #ADayOffTwitch ( #DanBezTwitch-a), koji uzrokovao da broj poseta padne za milion ispod proseka. I pored toga što je Twitch od tada dodao nove sigurnosne mere, tenzije u zajednici nisu splasnule, prenosi sajt TechCrunch.

Među podacima koji su objavljeni nalaze se izvorni kodovi, vlasnički kompleti za razvoj softvera (SDK) i detalji o platformi Amazon Game Studios, takmacu gejming platformi Steam koji nije počeo s radom. Ipak, neki softverski inženjeri smatraju da objavljeni podaci o prihodima kreatora sadržaja, odnosno strimera, samo potvrđuju da je cilj Twitch-a da osigura one „partnere“ koji donose najviše novca.

To potvrđuje i Skot Hejler (Scott Hellyer), koji je na Twitch-u strimovao sadržaj preko profila tehMorag više od devet godina. Kako kaže, stiče se utisak da Twitch favorizuje korisnike koji najviše zarađuju preko ove platforme.

Ipak, ovde je sam proces plaćanja znatno komplikovaniji od liste isplata. Kako se navodi, Twitch postavlja uslove u svojim partnerskim ugovorima koji nisu jednaki za sve korisnike.

Prvenstveno, razlika se vidi u procentu zarade koji strimeri dobijaju od ove platforme. Kako on nije isti za sve, mnogi od korisnika oslanjaju se i na sponzorstva na stranicama poput Patreona, direktne donacije i druge projekte.

Najplaćeniji na listi Twitch-ovih strimera je profil po imenu Critical Role, koji je zaradio oko 9,6 miliona dolara od avgusta 2019. godine, a na drugom mestu xQcOW, strimer koji je zaradio 8,4 miliona dolara u istom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...