Novi saziv Skupštine najkasnije do 4. avgusta

Objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji

SrbijaVesti

5.7.2022 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji Objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji
Na današnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) utvrđeni su konačni rezultati parlamentarnih izbora i dostavljeni Skupštini Srbije, pa je i zvanično počeo da teče... Objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji

Na današnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) utvrđeni su konačni rezultati parlamentarnih izbora i dostavljeni Skupštini Srbije, pa je i zvanično počeo da teče rok za formiranje novog saziva parlamenta, koji će isteći 4. avgusta.

Direktor RIK Vladimir Dimitrijević istakao je u gostovanju na RTS-u da je opštinska izborna komisija u Bujanovcu, nakon nekoliko ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu, u ponedeljak utvrdila zbirni izveštaj i dostavila RIK, tako da su sada poznati konačni rezultati izbora.

Nakon što se konstituiše parlament, zakonski rok za formiranje nove Vlade Srbije je 90 dana, a krajnji datum za to je početak novembra, objasnio je Dimitrijević.

On je podsetio da je na parlamentarnim izborima učestvovalo 19 izbornih lista, od kojih je 12 prešlo cenzus – sedam stranaka i udruženja građana i pet lista manjina. U parlamentu će poslanike imati ukupno 26 stranaka i udruženja građana.

Lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, osvojila je 120 mandata, „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 38, a lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 31 mandat.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...