Konkurs za bespovratna sredstva države traje do 1. novembra

Hiljadita seoska kuća sa okućnicom dobila nove vlasnike

NekretnineSrbijaVesti

5.7.2022 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Hiljadita seoska kuća sa okućnicom dobila nove vlasnike Hiljadita seoska kuća sa okućnicom dobila nove vlasnike
U okviru programa Ministarstva za brigu o selu dodeljena je hiljadita seoska kuća sa okućnicom. Za njenu kupovinu odobreno je 1,2 miliona dinara. Kuća... Hiljadita seoska kuća sa okućnicom dobila nove vlasnike

U okviru programa Ministarstva za brigu o selu dodeljena je hiljadita seoska kuća sa okućnicom. Za njenu kupovinu odobreno je 1,2 miliona dinara. Kuća se nalazi u selu Prigrevica u opštini Apatin, ima 183 kvadrata i 5,4 ara okućnice, a dvadesetogodišnji Miloš i Ivana opredelili su se da u njoj nastave život.

Komisija je, takođe, na sednici u ponedeljak odobrila još 105 zahteva, čime je za godinu dana dodeljen novac za kupovinu preko hiljadu napuštenih kuća u selima širom Srbije. Time je, kako navode u resornom ministarstvu, rešeno stambeno pitanje za 11 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 20 samohranih roditelja i 74 porodice, a samo opština Apatin omože da računa na osam novih porodica u svojim selima.

Ovog puta najveća kuća nalazi se u opštini Žitište u selu Ravni Topolovac i košta 1,18 miliona dinara. Porodica koja je novi vlasnik ove nekretnine imaće čak 282 kvadrata na raspolaganju i dva ara okućnice. Najveću okućnicu od 50 ari ima kuća u selu Skupljen u opštini Vladimirci.

Najpovoljnija kuća na selu, od danas odobrenih zahteva, nalazi se u Šidu u selu Morović, njena vrednost je 572.000 dinara i ima 40 kvadrata i 2,5 ari placa. Maksimalan iznos dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin, Kula, Bač, Trstenik, Knić…

Opština Arilje u Zlatiborskom okrugu dobiće nove stanare u selu Bogojevići, novu porodicu čeka i selo Lopaš opštine Trstenik, a na jugu Srbije oživeće seoske kuće u opštinama Doljevac (selo Šajinovac) i Vranje (selo Tibužde), navode u Ministarstvu za brigu o selu.

Javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom traje do utroška opredeljenih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine. Za bespovratna sredstava za kupovinu seoske kuće mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina života.

Kuća, prema uslovima konkursa, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara. U resornom ministarstvu podsećaju da interesovanje ne jenjava i da je u svakom trenutku oko pet stotina zahteva u proceduri.

 • TATJANA

  5.7.2022 #1 Author

  Ovo je stvarno za svaku pohvalu i nadamo se da ce oziveti selo

  Odgovori

 • TINA

  10.7.2022 #2 Author

  Kuca je lepa. Dobro je sto je nasla vlasnika

  Odgovori

 • GOCA BG

  17.7.2022 #3 Author

  Sa srecom im bilo!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.