Prva u Evropi će proizvoditi LFP baterije

Očekivana investicija od 550 miliona evra do 2024. godine u subotičku fabriku

Firme u fokusuInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

28.10.2021 12:20 Autor: Julijana Vincan 0

Očekivana investicija od 550 miliona evra do 2024. godine u subotičku fabriku Očekivana investicija od 550 miliona evra do 2024. godine u subotičku fabriku
U Subotici je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i reciklažu baterija za električne automobile na 30 hektara, predviđene su investicije u vrednosti oko... Očekivana investicija od 550 miliona evra do 2024. godine u subotičku fabriku

U Subotici je u planu izgradnja kompleksa za proizvodnju i reciklažu baterija za električne automobile na 30 hektara, predviđene su investicije u vrednosti oko milijardu evra, a prvi proizvodi iz ovog pogona očekuju se već 2023. godine, objavila je Privredna komora Srbije.

„Evropi će do 2030. godine biti potrebno 14 puta više baterija nego što ih danas proizvodi. Razlog toga je rast upotrebe električnih vozila, kao i tržišta skladištenja energije, a baterije su potrebne za stabilizaciju energetskih sistema usled sve većeg udela obnovljivih izvora. Litijum-gvožđe-fosfatne baterije (LFP), koje odlikuje dug vek trajanja, pristupačna cena i veća bezbednost, dobijaju sve značajniju ulogu na tržištu baterija koje je u značajnom porastu. Ne sadrže kobalt, nikl i druge teško dostupne materijale“, objašnjeno je ranije za Biznis.rs iz startapa ElevenEs, koji je deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice, specijalizovane u preradi aluminijuma i industriji pakovanja.

Prema rečima osnivača i izvršnog direktora projekta ElevenEs, Nemanje Mikaća, ova vrsta baterija predstavlja najpopularniji izbor na tržištu Kine, vodeće u svetu u ovoj tehnologiji baterija.

„LFP baterije traju više od dva puta duže od konkurentskih tehnologija, brže se pune, ciklus punjenja se može ponoviti do 6.000 puta i to do 100 odsto kapaciteta baterije, i praktično ne izazivaju samozapaljenje u električnim vozilima. Osim toga, one koštaju znatno manje“, naglasio je on.

Menadžerka razvoja Ana Perović navela je da se ElevenEs trenutno bavi razvojem pomenutih baterija koje koriste savremene tehnologije, a da im je cilj da za nešto više od godinu dana započnu i serijsku proizvodnju istih.

„Kompleks će biti izgrađen u Subotici, na mestu bivše fabrike 29. novembar, čime će se prvobitna funkcija objekta i zemljišta zadržati, ali sada sa visko-tehnološkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem. LFP su namenjene za električna vozila i skladišta energije vezane za solarne elektrane i vetroparkove. Fabrika će biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina. Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal“, istakla je ona za Tanjug.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. godine trebalo da bude približno 550 miliona evra. Ovde nije uračunata investicija u sam razvoj, tako da će ukupan iznos, prema njenim rečima, biti i veći.

„Nakon završetka razvoja prve linije proizvoda, biće napravljena ‘mega fabrika’ koja će proizvoditi 300 MWh godišnje. Nakon dve godine, proizvodnja će biti proširena na osam gigavat-časova (GWh), dok se nakon 2028. godine i finalizacije kompletne investicije, očekuje proizvodnja od 16 GWh godišnje“, naglasila je Perović.

Kako je ukazala, 16 GWh je više od milijardu baterija koje se nalaze u savremenim mobilnim telefonima, a prevedeno u automobile – to su baterije za približno 330.000 čisto električnih automobila. Plan je da u tom trenutku razvoja i proizvodnje kompanija zapošljava 1.800 radnika.

„Trenutno je napravljena razvojna laboratorija koja je u ovom trenutku najbolje opremljena laboratorija u zemlji. Adaptacija postojećih, izgradnja novih proizvodnih objekata, kao i instalacija opreme, odvijaće se sredinom i krajem sledeće godine. Pilot proizvodnja, odnosno, prva automatizovana proizvodnja baterija startuje početkom 2023. godine“, navela je menadžerka razboja.

ElevenEs je potpisao sporazum s kompanijom EIT InnoEnergy, koju agencija Pitchbook svrstava u najaktivnije globalne investitore u oblasti održive energije. Poznata je i po tome što je bila prvi investitor u uspešnim poduhvatima gigafabrika baterija.

„Partneri su objavili stratešku saradnju u izgradnji prve gigafabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi. EIT InnoEnergy je osnovan 2010. godine i do sada je uložio 560 miliona evra u inovacije na polju održive energije, a podržava ga Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), ustanova Evropske unije. EIT InnoEnergy vodi industrijski sektor Evropske alijanse za baterije, inicijative Evropske komisije za izgradnju jake i konkurentne evropske industrije baterija“, rečeno je za naš portal.

Pored površine koju je zauzimala fabrika 29. novembar, ElevenEs će proširiti kompleks, pa će ukupna površina biti 30 hektara, a površina na kojoj su planirani objekti je 160.000 kvadratnih metara. U okviru kompleksa će se nalaziti i centar za reciklažu proizvodnog baterijskog otpada.

AL PACK DOO SUBOTICA

TOLMINSKA 14, 24000 Subotica, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
22.835.928,16 (2020)
Broj zaposlenih:
157 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...