OČEKIVANI PAD BDP U BIH TRI ODSTO Loši pokazatelji za stopu nezaposlenosti i investicije, kažu u EIB

RegionU fokusuVesti

14.9.2020 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OČEKIVANI PAD BDP U BIH TRI ODSTO Loši pokazatelji za stopu nezaposlenosti i investicije, kažu u EIB OČEKIVANI PAD BDP U BIH TRI ODSTO Loši pokazatelji za stopu nezaposlenosti i investicije, kažu u EIB
Projektni rast BDP u BiH za 2020. godinu pašće za oko tri odsto, očekuje predstavnica Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za BiH i Crnu... OČEKIVANI PAD BDP U BIH TRI ODSTO Loši pokazatelji za stopu nezaposlenosti i investicije, kažu u EIB

Projektni rast BDP u BiH za 2020. godinu pašće za oko tri odsto, očekuje predstavnica Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za BiH i Crnu Goru Sandrin Frišija (Sandrine Friscia).

I stopa nezaposlenosti i nivo stranih direktnih investicija bi mogli da se pogoršaju, s obzirom na to da su ti pokazatelji bili nepovoljni i pre krize„, rekla je Frišija u razgovoru za Dnevni Avaz.

Foto: Printscreen EIB

EIB je nedavno doneo finansijski paket za Zapadni Balkan, vredan 1,7 milijardi evra, za borbu protiv posledica pandemije. Namenjen je prevashodno nadoknađivanju najhitnijih nedostataka i gubitaka u zdravstvenom i privatnom sektoru.

EIB je investirala 650 miliona evra u izgradnju autoputa na Koridoru 5C, podsetila je Frišija, napominjući da je to njihov najambiciozniji projekat u BIH.

„U velikoj meri doprineo je bezbednosti na putu, boljoj trgovinskoj razmeni, ekonomskom napretku i regionalnim integracijama“, istakla je Frišija, dodajući da je realizovan u saradnji sa Investicionim okvirom za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja inicijativu EU, prenosi Tanjug.

Foto: Wikipedia.org

EIB će, kako je poručila, nastaviti da ulaže i u reformu zdravstvenog sektora kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje moderne, vrhunske medicinske nege dostupne svima.

„Naš cilj je da podignemo spremnost BiH za slučajeve vanrednih stanja i prirodnih katastrofa. U tom smislu EIB je podržao obnovu sistema za zaštitu od poplava duž reke Save u okviru svoje inicijative za jačanje ekonomske otpornosti“, rekla je Frišija.

Od 1977. godine do danas EIB je za BiH izdvojila 2,7 milijardi evra, koje su najvećim delom investirane u transportni sektor (44 odsto) i mala i srednja preduzeća. Oko 755 miliona evra uloženo je u bosanska mala i srednja preduzeća (MSP), kao i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, čime je očuvano više od 82.500 radnih mesta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...