istraživanje javnog mnjenja u srbiji o životnoj sredini i klimatskim promenama

Očuvanje životne sredine važnije od ekonomskog rasta

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

2.6.2022 16:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Očuvanje životne sredine važnije od ekonomskog rasta Očuvanje životne sredine važnije od ekonomskog rasta
Oko dve trećine građana Srbije smatra da je očuvanje zdrave životne sredine važnije od ekonomskog rasta, i to je jedan od glavnih nalaza istraživanja... Očuvanje životne sredine važnije od ekonomskog rasta

Oko dve trećine građana Srbije smatra da je očuvanje zdrave životne sredine važnije od ekonomskog rasta, i to je jedan od glavnih nalaza istraživanja javnog mnjenja u Srbiji o životnoj sredini i klimatskim promenama, koje je predstavljeno u četvrtak u EU Info Centru, u okviru Evropske zelene nedelje 2022.

Ovo kvantitativno istraživanje na reprezentativnom nacionalnom uzorku sproveo je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kako bi se utvrdili stavovi javnog mnjenja o temama koje su obuhvaćene inicijativom EU za Zelenu Agendu u Srbiji, navodi se u saopštenju.

„Javno mnjenje je veoma važno i EU često objavljuje ‘evropski barometar’ o raznim temama. Krajem 2021. godine, istraživanje za ‘Budućnost Evrope’ pokazalo je da se 91 odsto mladih Evropljana (15-24 godine) slaže da rešavanje klimatskih promena može pomoći u poboljšanju njihovog zdravlja i dobrobiti, dok 87 odsto svih ispitanika takođe deli ovo osećanje“, rekao je Antoan Avinjon, menadžer programa Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Izvor: Unsplash.com

Avinjon je dodao da je 94 odsto ljudi motivisano da preduzme akciju za odvajanje otpada kako bi pomogli Srbiji u smanjenju zagađenja.

Istraživanje je predstavio vođa tima za vitalni razvoju u UNDP-u Žarko Petrović, i istakao da je glavni zaključak istraživanja da su građani i građanke Srbije svesni značaja očuvanja zdrave životne sredine i borbe sa klimatskim promenama, kao i da znaju šta bi trebalo preduzeti kako bi se našla rešenja za ove izazove. Sa druge strane, pokazalo se da građani nisu spremni da u te svrhe iz kućnih budžeta izdvoje više novca nego do sada.

Kada je u pitanju životna sredina, svaki četvrti građanin Srbije, njih 26 odsto, najviše brine zbog zagađenja vazduha, na drugom mestu kao razlog za zabrinutost je kvalitet vode (13 odsto), a na trećem divlje deponije (12 odsto).

Dalje su u istraživanju navodi sa većina ispitanika nije sasvim zadovoljna onim što država preduzima da reši ekološke probleme, a kao moguća rešenja građani navode: povećanje kazni za zagađivače, kako privredu tako i pojedince, sprečavanje seče i sadnju šuma, veću podršku organizacijama koje bave zaštitom životne sredine i subvencije za privredne subjekte i pojedince koji doprinose borbi protiv zagađenja i klimatskih promena.

Foto: Unsplash.com

Skoro dve trećine građana i građanki Srbije (62 procenta) smatra da klimatske promene predstavljaju realnu opasnost i da je neophodno uvesti promene koje bi sprečile njihove posledice. Prema mišljenju 82 odsto ispitanika glavni uzročnik klimatskih promena je čovek.

Javnost u Srbiji kao rešenja za sprečavanju posledica klimatskih promena vidi najpre očuvanje šuma i dodatno pošumljavanje, kao i očuvanje voda, a zatim smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i povećanje obima recikliranja.

Navike građana Srbije ne prate sasvim stavove o zaštiti životne sredine, pa tako 75 odsto njih kaže da ne razvrstava otpad, dok 55 odsto ne obraća pažnju na ambalažu prilikom kupovine proizvoda.

Takođe, velika većina građana (73 odsto) nije spremna da izdvoji više novca za troškove zaštite živote sredine kroz povećanje računa za struju, vodu i ostale komunalne usluge. Jedan deo njih smatra da su računi već previsoki (43 procenta), a drugi ne veruje da bi novac otišao u namenjene svrhe (30 odsto). Ogromna većina ispitanika nije spremna na dodatna ulaganja za nabavku novog grejnog tela ili izolaciju stambenog prostora, a kao glavne razloge za to navode nedostatak potrebe ili nedostatak novca, piše u saopštenju.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa životna ekonomija mora da se održava…

    Odgovori

  • STRELAC

    2.6.2022 #2 Author

    Zato se i dalje baca djubre pored kontejnera i iz vazduha jer nam je jako bitno ocuvanje zivotne sredine.

    Odgovori

  • TATJANA

    2.6.2022 #3 Author

    Podjednako vazne stvari

    Odgovori

  • Anna

    2.6.2022 #4 Author

    Prvo treba podići svest svih građana o važnosti zaštite životne sredine. Zatim sprovoditi stroge kazne za sve one koji svojim postupcima ugrožavaju reciklažu i zaštitu vode zemlje i vazduha. Daleko smo od evropskih i svetskih standarda. Kod nas je preturanje po kontejnerima, rasturanje i raznošenje smeća svakodnevna situacija, a to mnogo govori o stanju i svesti građana ove zemlje.

    Odgovori

    • VERA

      3.6.2022 #5 Author

      Keste mi smo svetlosnim godinama udaljeni od evrope po ovom pitanju.

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.6.2022 #6 Author

    I treba da bude! Osvestimo se, ako ne sačuvamo planetu neće biti ni ekonomije a ni nas…

    Odgovori

  • GAGA

    3.6.2022 #7 Author

    A ko je ministar ekologije? Pa zato nam je i tako

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #8 Author

    Svest u Srbiji je na minimumu,pale i dalje kontejnere da izgori djubre,sta dalje reci…

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #9 Author

    Izuzetno vazno

    Odgovori

  • DASHA

    13.8.2023 #10 Author

    Naravno da je vaznije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...