Na tržištu će se naći cigarete u drugačijem papiru koje se same gase ukoliko se aktivno ne puše

Od 1. januara cigarete u Srbiji u “novom ruhu”

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

16.8.2022 16:32 Autor: Marija Jovanović 14

Od 1. januara cigarete u Srbiji u “novom ruhu” Od 1. januara cigarete u Srbiji u “novom ruhu”
Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda od 1. januara 2023. godine na tržište će moći da stave samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno cigarete... Od 1. januara cigarete u Srbiji u “novom ruhu”

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda od 1. januara 2023. godine na tržište će moći da stave samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno cigarete koje se same gase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

Ova zakonska obaveza predviđena je Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda i prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

“Novi pravilnik je rezultat usklađivanja propisa Republike Srbije sa propisima Evropske unije i primene standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda. Ovaj standard se odnosi na karakteristike i metode ispitivanja zapaljivosti cigareta. Naime, ovim izmenama biće povećana bezbednost od požara, koji mogu da izazovu nesavesni potrošači cigareta, jer će se cigarete same ugasiti ukoliko se ne povlači dim”, kaže za Biznis.rs sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.

Na pitanje šta novi pravilnik znači za proizvođače i duvanske kompanije i donosi li neke novine u samom procesu proivodnje naš sagovornik objašnjava da proizvođači duvanskih proizvoda u Srbiji već koriste ovaj papir za proizvodnju cigareta koje su namenjene izvozu pre svega u zemlje EU, gde se ovaj standard već godinama primenjuje.

“Tako da će proizvođači cigareta lako uskladiti svoju proizvodnju do januara iduće godine. Potrošači neće osetiti nikakve promene, osim što će imati manju mogućnost da izazovu požar bacanjem opušaka neiskorišćene cigarete”, zaključuje Bogunović.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara sledeće godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda.

“U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi će, pre plasmana na tržiše Republike Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 (Cigarete – Ocenjivanje mogućnosti paljenja – Zahtevi za bezbednost)”, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine.

  • MIŠKOVIĆ

    16.8.2022 #1 Author

    I po novoj ceni

    Odgovori

  • TINA

    16.8.2022 #3 Author

    Vrlo korisno.

    Odgovori

  • SRDJAN

    16.8.2022 #4 Author

    Najbolje bi bilo da se ne proizvode vise. Bilo bi korisno za sve.

    Odgovori

  • Ceca

    16.8.2022 #5 Author

    Samo ako mogu da se izbegnu morbidne bajalice u svrhu humanih poruka za zdravlje stanovnisrva…

    Odgovori

  • MAJALG

    16.8.2022 #6 Author

    Ovo ce sigurno dovesti i do poskupljenja cigareta, a znamo da su kod nas cigarete medju jeftinijima u evropi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.8.2022 #7 Author

    Drugaciji papir i nova cena naravno…

    Odgovori

  • JOVANA

    16.8.2022 #8 Author

    I naravno opet poskupljenje

    Odgovori

  • Dea

    16.8.2022 #9 Author

    Sve se menja, a sve manje vise isto…

    Odgovori

  • VERA

    16.8.2022 #11 Author

    Sta ce sve da izmisle, lele.

    Odgovori

  • BOJANA

    17.8.2022 #13 Author

    Mora da nešto promene da bi povećali cenu.

    Odgovori

  • Anna

    17.8.2022 #14 Author

    Top! Sad će cigaru moći da koriste višekratno! 😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...