Potpisan ugovor za nastavak gradnje autoputa ka Crnoj Gori

Od Beograda do Sjenice za dva sata

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

27.12.2021 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Od Beograda do Sjenice za dva sata Od Beograda do Sjenice za dva sata
U Sjenici je sa kineskom kompanijom CRBC potpisan komercijalni ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izgradnji autoputa od Požege do Duge Poljane, u dužini... Od Beograda do Sjenice za dva sata

U Sjenici je sa kineskom kompanijom CRBC potpisan komercijalni ugovor o pripremi tehničke dokumentacije i izgradnji autoputa od Požege do Duge Poljane, u dužini od oko 75 kilometara. Reč je o je nastavku projekta izgradnje autoputa Beograd–Južni Jadran, i po završetku ove deonice, sledeći korak je gradnja trase do Boljara i granice sa Crnom Gorom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je tom prilikom da će gradnja deonice do Duge Poljane – mesta između Novog Pazara i Sjenice – početi već u martu i da će biti završena za dve godine. Deonica je izuzetno teška za gradnju: od 75 kilometara, više od dve trećine je u tunelima i na mostovima. Predsednik je Vučić je najavio vreme putovanja Beograd – Sjenica od dva sata, navodi eKapija.

Predmetni ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije CRBC, a prisustvovala je i ambasadorka Kine Čen Bo.

Najavljena vrednost radova je 1,5 milijardi evra, s tim što je poslednja na redu deonica od Duge Poljane do Boljara lakša za gradnju.

Predsednik je rekao i da je deonica autoputa Preljina – Pakovraće (spoljna obilaznica oko Čačka) „gotova, ali da se čeka na dogovor Puteva Srbije i nadležnog ministarstva oko njenog otvaranja“. Suština problema, prema Vučiću, jeste da li će „bankine“ biti kamene ili ne, pa bi otvaranje te poddeonice na trasi do Požege u pesimističnoj varijanti moglo da pričeka i do 10. februara, iako je prvobitno najavljivano za 19. decembar. U boljem slučaju, možda bi moglo da se otvori i „za desetak dana“, dakle do Božića, poručuju nadležni.

  • Jana

    27.12.2021 #1 Author

    e ovo me raduje uvek, izgradnja puteva

    Odgovori

  • Maša

    13.11.2022 #2 Author

    Cekamoo, samo da ne probiju rok pa ne bude 2 godine nego 4…

    Odgovori

  • DASHA

    5.10.2023 #3 Author

    Lakse je kupiti sir na Kalenic pijaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...