Projekat vredan 19 miliona evra

„Pametne raskrsnice“ skraćuju vreme putovanja i štede energiju

AnalizaAutomobiliHi-techInfrastrukturaSrbija

26.12.2021 15:06 Autor: Miljan Paunović 0

„Pametne raskrsnice“ skraćuju vreme putovanja i štede energiju „Pametne raskrsnice“ skraćuju vreme putovanja i štede energiju
Studentima Saobraćajnog fakulteta u Beogradu predstavljena su najnovija rešenja za regulisanje saobraćaja u gradovima, koja se oslanjaju na visokotehnološke platforme, a mogu značajno da... „Pametne raskrsnice“ skraćuju vreme putovanja i štede energiju

Studentima Saobraćajnog fakulteta u Beogradu predstavljena su najnovija rešenja za regulisanje saobraćaja u gradovima, koja se oslanjaju na visokotehnološke platforme, a mogu značajno da unaprede i na neki način regulišu situaciju na ulicama.

Ova prezentacija deo je projekta „pametnih raskrsnica“, koji je zvanično počeo sa realizacijom u novembru 2019. godine i obuhvata 322 raskrsnice. Kompanija Yunex Traffic, najmlađa članica Siemens grupe, u konzorcijumu sa kompanijom Telegroup potpisala je ugovor sa Gradom Beogradom o uspostavljanju sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom u Beogradu, vredan 19 miliona evra.

„Uvodimo sistem adaptibilnog upravljanja na nivou 22 zone koje će na kraju projekta, 2023. godine, biti integrisane u jednu celinu. U sklopu ugovora je i modernizacija raskrsnica, davanje prioriteta tramvajima na ključnim koridorima, kao i centralni sistem za nadzor i upravljanje saobraćajem“, kažu za Biznis.rs iz kompanije Yunex Traffic.

Sistem funkcioniše tako što prikuplja i obrađuje aktuelne podatke o saobraćaju putem detektora, pri čemu se konstantno prilagođava realnom stanju, što donosi ključne prednosti za učesnike u saobraćaju.

„One se ogledaju u skraćenju vremena putovanja, smanjenju broja zaustavljanja, ali i smanjenju emisije izduvnih gasova i zagađenja, uštedi električne energije od preko milion kWh dok je ušteda ugljen-dioksida preko 500 tona na godišnjem nivou. Istovremeno, poboljšanje na nivou zone je već merljivo i iznosi 20 odsto, kada je protočnost saobraćaja u pitanju. Očekuje se i povećanje atraktivnosti javnog prevoza uvođenjem prioriteta tramvajima, zahvaljujući čemu će korisnici tramvajskog podsistema brže stizati na svoje odredište i manje vremena provoditi u saobraćaju“, ističu iz Yunex Traffica.

Foto: Yunex Traffic

Centralni sistem za upravljanje saobraćajem instaliran je u prostorijama Sekretarijata za saobraćaj, čiji eksperti već aktivno vrše nadzor i upravljaju saobraćajem u Beogradu. Sistem trenutno obuhvata šire gradsko jezgro i raskrsnice sa semaforima.

„Međutim, jedna od njegovih prednosti i jeste mogućnost proširivanja kroz dodatne module (npr. davanje prioriteta biciklistima), mogućnost integrisanja nezavisnih podsistema, ali isto tako i kompletnih putnih mreža (gradskih ulica i državnih puteva, kao što su autoput i obilaznica) i budućih transportnih sistema“, objašnjavaju naši sagovornici.

Realizacija projekta je još uvek u toku i do sada je najnovijim, pametnim Siemens upravljačkim uređajima i semaforima modernizovano oko 180 raskrsnica, od čega je na više od 40 uveden i prioritet tramvajima, dok u režimu adaptibilnog upravljanja radi sedam zona. Izgrađeno je 15 optičkih deonica, trenutno je u toku programiranje i fino podešavanje sistema, dok je plan da se modernizacija raskrsnica i radovi na terenu nastave nakon zimske pauze, od marta sledeće godine.

Yunex Traffic d.o.o. Beograd

OMLADINSKIH BRIGADA 90 V, 11000 Beograd-Novi Beograd, Srbija

Inteligentni sistemi upravljanja saobraćajem su svetski trend i Beograd je napravio veliki korak i našao se na spisku gradova među kojima su i Bogota, Visbaden, Berlin…

Sa Saobraćajnog fakulteta navode da su veliki gradovi suočeni sa izazovima kako da kroz savremeno upravljanje saobraćajem najefikasnije iskoriste raspoloživu infrastrukturu.

Dodaju da je razvoj brzih procesora i inteligentnih tehnologija omogućio stvaranje kompleksnih adaptibilnih sistema namenjenih upravljanju rada svetlosnih signala duž koridora ili zona.

  • GocaBG

    26.12.2021 #1 Author

    Sjajna vest,samo da se smanji guzva u saobracaju,postalo je nepodnosljivo…

    Odgovori

  • Ljilja

    27.12.2021 #2 Author

    Ponekada pomislim da za nas saobracaj treba godine i godine da bi bio efikasniji i brzi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...