Evropski parlament usvojio rezoluciju o našoj zemlji

Od Srbije se sad i zvanično traži da uvede sankcije Rusiji

SrbijaSvetVesti

6.7.2022 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Od Srbije se sad i zvanično traži da uvede sankcije Rusiji Od Srbije se sad i zvanično traži da uvede sankcije Rusiji
Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine... Od Srbije se sad i zvanično traži da uvede sankcije Rusiji

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

Rezolucija, zasnovana na izveštaju koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 523 glasa za, protiv je bilo 78 poslanika, uz 34 uzdržana, prenosi Beta.

Usvojenom rezolucijom Evropski parlament prvi put poziva Srbiju i Kosovo da postignu sporazum o normalizaciji odnosa „zasnovan na međusobnom priznanju“.

Pored toga, u rezoluciji se izražava duboko žaljenje što se Srbija nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pozivaju novoizabrane vlasti u Beogradu da se hitno usklade sa spoljnopolitičkim odlukama EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji.

Evropski parlament poziva Srbiju da preispita svoje odnose sa Rusijom u oblasti odbrambene politike i da prekine oblike vojne saradnje sa Rusijom.

Buduća vlada u Beogradu se poziva da “nedvosmisleno pokaže privrženost evropskim vrednostima, standardima i pravilima, a poslanici ponovo izražavaju zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Evropski parlament je usvojio sve pismeno podnete amandmane na rezoluciju o Srbiji, ali ne i usmeno predložen amandman Bilčika kojem se usprotivilo više od neophodnih 38 poslanika. Bilčik je usmenim amandmanom želeo da unese u rezoluciju da EP „žali zbog povećanja tenzija u odnosima Beograda i Prištine, u vezi sa pitanjima registarskih tablica i slobode kretanja, i da ponovo ukazuje na značaj bavljenja svim otvorenim pitanjima kroz dijalog uz posredstvo EU“.

  • TATJANA

    6.7.2022 #1 Author

    Koja Evropa

    Odgovori

  • Dea

    6.7.2022 #2 Author

    A prvorodjeni mudro razmislja…

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.7.2022 #3 Author

    Verujem ds zahtev Evrope nece biti ispunjen….

    Odgovori

  • TINA

    6.7.2022 #4 Author

    Njihova je duznost da zahtevaju, medjutim jedno ali njihovu srecu kvari

    Odgovori

  • VERA

    7.7.2022 #5 Author

    Pa kada do sada nisu uveli, zasto bi sada tek.

    Odgovori

  • LEKI

    1.10.2022 #6 Author

    Samo nas ucenjuju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...