ODABRANI NAJBOLJI IGRANI I DOKUMENTARNI FILMOVI Odlučeno koja će ostvarenja biti sufinansirana na konkursu FCS

KulturaLifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

18.11.2020 11:09 Autor: Julijana Vincan 0

ODABRANI NAJBOLJI IGRANI I DOKUMENTARNI FILMOVI Odlučeno koja će ostvarenja biti sufinansirana na konkursu FCS ODABRANI NAJBOLJI IGRANI I DOKUMENTARNI FILMOVI Odlučeno koja će ostvarenja biti sufinansirana na konkursu FCS
Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) iz Beograda prihvatio je predloge komisija za izbor novih projekata u nekoliko kategorija. Na konkurs je prijavljeno ukupno... ODABRANI NAJBOLJI IGRANI I DOKUMENTARNI FILMOVI Odlučeno koja će ostvarenja biti sufinansirana na konkursu FCS

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) iz Beograda prihvatio je predloge komisija za izbor novih projekata u nekoliko kategorija.

Na konkurs je prijavljeno ukupno 46 projekata, a podržano je svega pet naslova, piše na sajtu FCS.

Domaći dugometražni igrani filmovi

Komisija u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, radila je u sastavu: Darko Bajić (predsednik), Biljana Srbljanović, Srdan Golubović, Svetozar Cvetković  i Vladimir Vasiljević.

Po mišljenju komisije, najbolji projekat na ovom konkursu je „Linije želje“ reditelja Dane Komljena, producentske kuće „Dart Film&Video“.

„Ovo je priča o beskonačnom hodanju, o pronalasku sebe, o pripadanju – poezija u formi filmskog scenarija“, piše u obrazloženju komisije.

Izabrani su i budući filmovi „Yugo Florida“ Vladimira Tagića (Sense Production), „Marko Kraljević“ Dejana Zečevića (Biberće Productions), „Rupa u ogradi“ Zorana Amara (Art&Popcorn) i „Saučesnici“ Marka Novakovića u produkciji kuće Zillion Film u vlasništvu Lazara Ristovskog.

Foto: Pixabay

Domaći kratkometražni igrani filmovi

Komisija FCS u kategoriji Sufinansiranje domaćih kratkometražnih igranih filmova odlučivala je u sastavu: Miloš Radović (predsednik), Melina Koljević, Vladimir Tagić, Dušan Zorić i Milan Knežević.

Na konkurs je prijavljen ukupno 21 projekat, a članovi su odabrali tri filmska dela: „Kad svane“ Stefana Ivančića (Non-Aligned Films – Ognjen Glavonić PR), „Život posle smrti“ Ognjena Petkovića (Mansarda) i „Ljubav“ Katarine Mutić (Baš Čelik).

Dugometražni igrani filmovi za decu i omladinu

Za produkciju domaćih dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu, komisiju su činili: Jovana Karaulić (predsednica), Marija Bereta, Nataša Drakulić, Bojana Maljević i Slaven Došlo.

Na konkurs je prijavljeno ukupno sedam projekata, međutim za podršku je odabran samo jedan koji je imao najveći broj glasova.

Upravni odbor FCS prihvatio je njihov predlog i podržan je projekat radnog naziva „1970.“ prema scenariju i režiji Darka Lungulova, u produkciji „Papa films“.

Scenario je podržan od strane FCS na Konkursu za razvoj scenarija u martu 2019. godine, a jedan je od visoko ocenjenjnih projekata na prethodnom Konkursu za dečiji i omladinski film.

Filmski centar Srbije
Foto: FCS

Domaća dugometražna dokumentarna ostvarenja

Komisija za Sufinansiranje dugometražnih dokumentarnih filmova odlučivala je u sastavu Miodrag Medigović (predsednik), Marta Popivoda, Branislav Milošević, Stefan Ivančić i Stefan Malešević.

Na konkurs je prijavljeno 29 projekata, a podržano je sedam, gde je prvi na listi „U kapsuli – Vlatko Gilić“ Danila Lazovića (Film Road Production).

Projekat za taj film bavi se likom i delom skoro zaboravljenog majstora filma reditelja Vlatka Gilića, čiji su filmovi sačuvani u kolekciji Muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku i to u specijalnoj nuklearnoj kapsuli koja čuva najveće umetničke vrednosti i kulturno nasleđe čovečanstva od mogućeg atomskog uništenja.

„Ostali budući dokumentarci u ovom izboru su ‘Nisam ti rekao’ Vojina Ivkova (Greenfield produkcija Novi Sad), ‘Prazan, ništavan’ Svetislava Dragomirovića (Sivo drvo film), ‘Portret umetnika u potrazi’ Maše Nešković (Marienbad film) – biografski dokumentarac o jednom od najzanimljivijih autora domaće kinematografije Goranu Markoviću“, navode iz FCS.

Na listi celovečernjih dokumentaraca su i „Razoreni Jasenovac – Saga o revizionizmu“ Vladimira Paskaljevića (Oktobar film), „Zima jednog proleća“ Milana Nikodijevića (Štap i kanap Production) i „Godina, zemlja, 4 čoveka“ Borisa Kovača, u produkciji reditelja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...