Novi podaci Eurostata

Odakle sve dolazi odeća koja se kupuje u EU?

AnalizaEUU fokusuVesti

27.4.2021 18:19 Autor: Julijana Vincan 2

Odakle sve dolazi odeća koja se kupuje u EU? Odakle sve dolazi odeća koja se kupuje u EU?
Da bi sprečile širenje pandemije korona virusa 2020. godine, zemlje širom sveta preduzele su niz restriktivnih mera, koje su negativno uticale na međunarodnu trgovinu robom, tako... Odakle sve dolazi odeća koja se kupuje u EU?

Da bi sprečile širenje pandemije korona virusa 2020. godine, zemlje širom sveta preduzele su niz restriktivnih mera, koje su negativno uticale na međunarodnu trgovinu robom, tako da ni trgovina odećom nije izuzetak, pokazuju podaci kancelarije Evropske unije koja je zadužena za statistiku (Eurostat).

„Kao rezultat toga, vrednost uvoza odeće u države članice EU smanjila se za 14 odsto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, uprkos rastućem trendu u poslednjoj deceniji (porast za 24 odsto od 2010. godine)“, izvestio je Eurostat.

Podaci ove institucije ukaziju da iako je EU tako uvezla odeću u vrednosti od 69 milijardi evra 2020. godine iz država koje nisu njene članice, vrednost izvoza odeće iz EU u druge zemlje bila je 30 milijardi evra u 2020. godini. U poređenju sa izvozom u 2019. godini, vrednost uvoza zabeležila je pad od 14 procenata, nakon stalnog povećanja tokom poslednje decenije (u pitanju je rast od 64 odsto u odnosu na 2010. godinu).

2021

Odeća je najčešće kineskog porekla

Uvoz odeće iz zemalja koje nisu članice EU, kako pokazuju podaci Eurostata, najviše je poreklom iz Kine (21 milijarda evra, ili 30 odsto ukupne odeće izvan EU), Bangladeša (12 milijardi evra, 18 procenata) i Turske (osam milijardi evra, 12 odsto), a potom iz Ujedinjenog Kraljevstva (četiri milijarde evra, šest procenata), Indije i Vijetnama (po tri milijarde evra, odnosno, četiri odsto) i Kambodže (dve milijarde evra, odnosno, četiri procenta).

Nemačka – najveći uvoznik odeće

Tokom prošle godine, saznaje Eurostat, Nemačka je uvezla odeću vrednu skoro 17 milijardi evra iz država koje nisu članice EU (25 odsto ukupne vrednosti uvoza odeće u EU). To Nemačku čini najvećim uvoznikom odeće u EU iz zemalja koje nisu članice EU, a potom slede Španija (10 milijardi evra, 15 procenata) i Francuska (gotovo 10 milijardi evra, 14 odsto).

Italija – najveći izvoznik odeće

Među državama članicama EU, Italija je izvezla odeću u vrednosti od 10 milijardi evra u države koje nisu članice EU u 2020. godini (33 procenta ukupne vrednosti izvoza odeće). To Italiju čini, kako pokazuju podaci Eurostata, najvećim izvoznikom odeće izvan EU, većim i od Nemačke (pet milijardi evra, 17 odsto), Španije (četiri milijarde evra, 14 procenata) i Francuske (gotovo četiri milijarde evra, 13 odsto).

2021

  • ZORICA.S

    27.4.2021 #1 Author

    Svi znamo da velike kompanije izrabljuju radnike koji siju za poznate brendove….

    Odgovori

  • Tina

    28.4.2021 #2 Author

    Tu su uključene sve moguće kalkulacije sa robom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...