Komitet kanadske kompanije Turquoise Hill smatra da 2,7 milijardi dolara nije fer cena za Oju Tolgoj

Odbijena ponuda kompanije Rio Tinto za otkup rudnika bakra u Mongoliji

NovacPoslovanjeSvetVesti

15.8.2022 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Odbijena ponuda kompanije Rio Tinto za otkup rudnika bakra u Mongoliji Odbijena ponuda kompanije Rio Tinto za otkup rudnika bakra u Mongoliji
Plan kompanije Rio Tinto da postane direktni vlasnik rudnika bakra u Mongoliji naišao je na prepreke nakon što je ponuda rudarskog giganta, vredna 2,7... Odbijena ponuda kompanije Rio Tinto za otkup rudnika bakra u Mongoliji

Plan kompanije Rio Tinto da postane direktni vlasnik rudnika bakra u Mongoliji naišao je na prepreke nakon što je ponuda rudarskog giganta, vredna 2,7 milijardi dolara, odbijena.

Iz firme Turquoise Hill Resources saopšteno je da je specijalni komitet “prekinuo” revidiranje ponude kompanije Rio Tinto za otkup po ceni od 34 kanadska dolara po akciji, navodeći da ne reflektuje na fer način i u potpunosti vrednost njene imovine u Oju Tolgoju, prenosi Financial Times.

“Transakcija po ceni koju je predložio Rio Tinto ne bi predstavljala fer kompenzaciju manjinskim akcionarima za fundamentalnu, dugoročnu vrednost vrednosti interesa ove kompanije u Oju Tolgoju”, saopštio je član komiteta Moris Sen Loren (Marys Saint-Laurent).

Oju Tolgoj, koji se nalazi u pustinji Gobi, jedno je od najvećih nalazišta bakra na svetu. Po završetku projekta za podzemno proširenje, ovo će postati i jedan od najvećih rudnika bakra, i to baš u trenutku kada potražnja za ovim metalom raste zbog tranzicije na niskokarbonsku ekonomiju.

Iako Rio Tinto upravlja Oju Tolgojem i nadgleda projekat proširenja, ova kompanija nema direktan udeo u rudniku. Umesto toga, rudarski gigant ima 51 odsto udeo u kompaniji Turquoise Hill, listiranoj u Torontu, koja poseduje 66 odsto Oju Tolgoja. Ostatak rudnika je u vlasništvu Vlade Mongolije.

Iz kompanije Turquoise Hill saopšteno je da pregovori između zainteresovanih strana nisu doveli do konsenzusa u vezi sa cenom, kao da iz kompanije Rio Tinto nisu primili bolju ponudu nakon toga.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...