ODLAGANJE NAPLATE POREZA I DOPRINOSA za privrednike najvažnije

SrbijaVesti

31.3.2020 11:32 Autor: Marija Jovanović 0

ODLAGANJE NAPLATE POREZA I DOPRINOSA za privrednike najvažnije ODLAGANJE NAPLATE POREZA I DOPRINOSA za privrednike najvažnije
Najveći izazovi sa kojima se privrednici suočavaju u dobra korone jesu problemi sa naplatom i likvidnošću, pad tražnje, ali i problemi sa redovnom isplatom... ODLAGANJE NAPLATE POREZA I DOPRINOSA za privrednike najvažnije

Najveći izazovi sa kojima se privrednici suočavaju u dobra korone jesu problemi sa naplatom i likvidnošću, pad tražnje, ali i problemi sa redovnom isplatom zarada, a većina privrednika smatra da je najvažnije da se dođe do smanjenja ili odlaganja naplate poreza i doprinosa na zarade, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj  (NALED).

U Srbiji gotovo da ne postoji pojedinac koji smatra da pandemija neće imati negativne posledice po poslovanje, a čak 69 odsto privrede predviđa da će te posledice trajati od šest meseci do godinu dana, pokazalo je istraživanje
NALED-a sprovedeno među 110 kompanija i preduzetnika.
Među anketiranima privrednicima čak 97 odsto navodi da vanredno stanje utiče umereno ili vrlo negativno na njihovo poslovanje.

Najveći izazovi sa kojima se suočavaju jesu problemi sa naplatom i likvidnošću (kod čak dve trećine ispitanika), pad tražnje (45 odsto), ali i problemi sa redovnom isplatom zarada (32 osto), organizacijom rada i redovnim izmirivanjem obaveza ka državi, pokazuje istraživanje NALED-a, a prenosi Tanjug.

Prihodi se smanjuju za više od 50 odsto

Oči cele privrede uprte su u predstavljanje mera podrške i čak 89 odsto njih smatra da je najvažnije da dođe do smanjenja ili odlaganja naplate poreza i doprinosa na zarade jer je to ključna mera koja pomaže privredi da preživi.
Uz to, polovina bi oberučke prihvatila i najavu države da će garantovati plasman povoljnih kredita za likvidnost.

Podaci ankete pokazuju da 63 odsto privatnog sektora očekuje da će im se prihodi značajno smanjiti usled COVID-19 krize i to za više od 50 odsto.
To su pre svega preduzeća u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i transporta, zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede. Ostatak privatnog sektora očekuje umereno smanjenje prihoda – do 20 odsto prihoda, što se pre svega odnosi na sektore poput zdravstvene i farmaceutske industrije, IT sektora, banaka i advokatskih kancelarija.

Bez mera podrške slede otpuštanja

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da se pokazalo da organizacije očekuju da će na mere vanrednog stanja morati da reaguju smanjenjem broja radnika i obima proizvodnje. Ispitanici procenjuju da će morati da otpuste oko 1.100 radnika – u proseku 30 po preduzeću ili 18 odsto radne snage ukoliko ne bude mera podrške.
“Trećina bi morala da pribegne toj meri, a oko petine bi zaposlene poslalo na neplaćeno odsustvo. U tom smislu ključna je podrška države da se spreči veći rast nezaposlenosti”, kazala je Jovanović.

Da prebrodi krizu smanjenjem troškova (radnika i proizvodnje) probalo bi 50 odsto. U slučaju nepostojanja podrške države, druga opcija je korišćenje viškova iz prethodnog perioda, a na trećem zaduživanje kod banaka.
NALED podseća da u paketu podrške nikako ne bi trebalo zaboraviti lokalne samouprave koje se takođe suočavaju sa problemom likvidnosti te je neophodno uspostaviti fond za gradove i opštine najviše pogođene pandemijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...