zabrana će obuhvatiti nove elektrane koje nemaju sisteme za skladištenje ugljenika

OECD više neće davati izvozne kredite za termoelektrane na ugalj

EkologijaSvetU fokusuVesti

22.10.2021 18:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OECD više neće davati izvozne kredite za termoelektrane na ugalj OECD više neće davati izvozne kredite za termoelektrane na ugalj
Većina zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pristala je da prekine da daje izvozne kredite za termoelektrane na ugalj, saopšteno je u... OECD više neće davati izvozne kredite za termoelektrane na ugalj

Većina zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pristala je da prekine da daje izvozne kredite za termoelektrane na ugalj, saopšteno je u petak iz ove organizacije.

Kako navode iz OECD-a, među članicama koje će uvesti ovu zabranu su: Australija, Britanija, Kanada, Evropska unija, Japan, Koreja, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Turska i Sjedinjene Američke Države, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Organizacija sa sedištem u Parizu pod pojmom izvoznih kredita podrazumeva državnu finansijsku podršku, direktno finansiranje, garancije, osiguranje ili subvencionisanje kamatnih stopa koje se nudi stranim partnerima kako bi pomogli u finansiranju kupovine robe od domaćih izvoznika.

Prema saopštenju OECD-a, zabrana će obuhvatiti nove elektrane na ugalj koje nemaju operativne sisteme za hvatanje, korišćenje i skladištenja ugljenika (ČUS).

Zabrana će se takođe odnositi na postojeće termoelektrane na ugalj, osim u slučaju kada je svrha nabavka opreme za suzbijanje zagađenje, i ako se ne produžava životni vek ili kapacitet elektrane, ili u slučaju nabavke opreme za adaptaciju ČUS instalacije.

Očekuje se da će zabrana, koja dolazi u vreme dok se zemlje pripremaju za klimatsku konferenciju COP26, stupiti na snagu do kraja oktobra, saopštio je OECD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...