U Srbiji neće biti poskupljenja do kraja grejne sezone

Početkom godine situacija sa gasom i strujom širom EU bila je dosta drugačija nego sada

BiznisEUInfrastrukturaVesti

22.10.2021 17:01 Autor: Julijana Vincan 0

Početkom godine situacija sa gasom i strujom širom EU bila je dosta drugačija nego sada Početkom godine situacija sa gasom i strujom širom EU bila je dosta drugačija nego sada
O cenama energenata bruje svi mediji – kako domaći, tako i strani, jer u skorije vreme veleprodajne cene električne energije i plina značajno rastu... Početkom godine situacija sa gasom i strujom širom EU bila je dosta drugačija nego sada

O cenama energenata bruje svi mediji – kako domaći, tako i strani, jer u skorije vreme veleprodajne cene električne energije i plina značajno rastu širom Evropske Unije. Ipak, podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat) za prvu polovinu ove godine pokazuju da su prosečne cene električne energije za domaćinstva u EU u tom periodu neznatno porasle u odnosu na isti period prošle godine – sa 21,3 evra za 100 kilovat-časova (kWh) na 21,9 evra za 100 kWh. Prosečne cene plina u EU su se u navedenom periodu, sa druge strane, blago smanjile na 6,4 evra za 100 kWh.

Porezi i nameti činili su 39 odsto računa za električnu energiju naplaćenih domaćinstvima u EU u prvih šest meseci, dok je za račune za gas odgovarajući udeo iznosio 36 procenata. Cena energije u EU zavisi od niza različitih uslova ponude i potražnje, uključujući geopolitičku situaciju, nacionalni energetski miks, diverzifikaciju uvoza, troškove mreže, troškove zaštite životne sredine, teške vremenske uslove i nivoe akciza i oporezivanja. 

Imajte na umu da prikazane cene uključuju poreze, namete i PDV za potrošače u domaćinstvu, ali isključuju povratne poreze i namete i PDV za potrošače koji nisu domaćinstva.

Najveći rast cena struje u Sloveniji, Poljskoj i Rumuniji

Kako pokazuje istraživanje Eurostata, cene električne energije za domaćinstva porasle su u 16 država članica EU u prvoj polovini tekuće godine u odnosu na prvu polovinu lane. Najveći rast, izražen u nacionalnim valutama, registrovan je u Sloveniji (+ 15 odsto), zatim u Poljskoj (+ osam procenata) i u Rumuniji (+ sedam odsto).

Najveći pad cene struje zabeležen je u Holandiji (- 10 procenata), a potom na Kipru ( minus sedam odsto) i Litvaniji ( minus šest procenata). Podaci pokazuju da je smanjenje nameta uglavnom dovelo do smanjenja cene struje u Holandiji, gde se povećalo refundiranje, odnosno povrat poreza.

„Izraženo u evrima, prosečne cene električne energije za domaćinstva u prvih šest meseci bile su najniže u Mađarskoj (10 evra za 100 kWh), Bugarskoj (10,2 evra) i Malti (12,8 evra), a najviše u Nemačkoj (31,9 evra), pa potom u Danskoj (29 evra), Belgiji (27 evra) i Irskoj (25,6 evra).

Cene plina pale su u 20 zemalja članica EU

Između prve polovine 2020. godine i istog perioda ove godine, cene prirodnog gasa za domaćinstva pale su u 20 od 23 zemlje članice EU. Najveći pad cena gasa za domaćinstva, izražen u nacionalnim valutama, zabeležen je u Litvaniji (-23 odsto), a zatim u Slovačkoj (-10 procenata) i Poljskoj (minus devet odsto).

Nasuprot tome, podaci pokazuju da su cene porasle u Danskoj (19 procenata), u Nemačkoj (osam odsto) i Luksemburgu (šest procenata). Cena električne energije bila je glavni pokretač rasta cena plina u Danskoj, dok su porezi izazvali to povećanje u Nemačkoj i Luksemburgu.

Izraženo u evrima, prosečne cene gasa za domaćinstva u prvoj polovini ove godine bile su najniže u Litvaniji (2,8 evra za 100 kWh), Letoniji (tri evra) i Mađarskoj (3,1 evra), a najviše u Holandiji (9,6 evra), Danskoj (devet evra) i Portugaliji (7,6 evra).

Struja i gas za građane Srbije neće poskupeti

Kako je ranije izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, cene struje i gasa za građane Srbije će ostati iste do kraja grejne sezone, a Elektroprivreda Srbije (EPS) će dodatno pregovarati o cenama struje za industriju. Ona je tada istakla da ceo svet trese energetska kriza, pošto je zabeležen najbrži postrecesijski rast u poslednjih 80 godina i da je potražnja za energijom ogromna.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.549.655.163,03 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

„Cene električne energije za domaćinstva su regulisane i određuje ih Agencija za energetiku. Cene za domaćinstva ostaju nepromenjene i najniže su u Evropi. Što se tiče privrede, Elektroprivreda Srbije (EPS) posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača. Zahvaljujući konkurentnim cenama, pouzdanosti i sigurnosti snabdevanja, nepromenljivošću ugovornih uslova, EPS ima tržišni udeo u prvoj polovini 2021. godine veći od 97 odsto“, rečeno je nedavno u EPS-u za Biznis.rs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...