Vlada entiteta Federacije BiH pokušava da spreči pritisak na kućne budžete

Ograničene marže za hleb, brašno, mleko, jaja, hemiju, gorivo….

RegionVesti

2.4.2021 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ograničene marže za hleb, brašno, mleko, jaja, hemiju, gorivo…. Ograničene marže za hleb, brašno, mleko, jaja, hemiju, gorivo….
Vlada etniteta Federacije BiH odlučila je u četvrtak da ograniči marže najvažnijih životnih namirnica, kao i nafte i naftnih derivata, a sve kako bi... Ograničene marže za hleb, brašno, mleko, jaja, hemiju, gorivo….

Vlada etniteta Federacije BiH odlučila je u četvrtak da ograniči marže najvažnijih životnih namirnica, kao i nafte i naftnih derivata, a sve kako bi uticala na njihove cene u maloprodaji, koje su porasle u vreme epidemije korona virusa i tako smanjila pritisak na budžete građana, prenosi regionalni portal SeeBiz.eu.

Nakon sednice Vlade objavljeno je da je utvrđena maksimalna marža trgovaca u maloprodaji od šest odsto, odnosno osam odsto u veleprodaji budući da “postoje uslovi za propisivanje mere neposrednog nadzora cena na području Federacije BiH”.

Usred rasta cena roba zbog pandemije korona virusa ograničene su trgovačke marže za sve vrste brašna i hleba, peciva i druge pekarske proizvode, mleko i mlečne prerađevine, jaja i druge najvažnije životne namirnice, kao i hranu za bebe.

Odlukom su obuhvaćeni i higijenski proizvodi, semenski i sadni materijal, te sredstva u poljoprivredi.

Veletrgovcima naftom i naftnim derivatima marža je ograničena na 0,03 evra po litru, dok je u maloprodaji na benzinskim stanicama marža ograničena na 0,12 evra.

Vlada Federacije BiH nije isključila mogućnost ponovne intervenicije u slučaju rasta cena osnovnih životnih namirnica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...