istraživanje nemačko-srpske privredne komore

Oko 95 odsto nemačkih preduzeća ponovo bi investiralo u Srbiji

InvesticijeNovacSrbijaVesti

14.9.2022 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Oko 95 odsto nemačkih preduzeća ponovo bi investiralo u Srbiji Oko 95 odsto nemačkih preduzeća ponovo bi investiralo u Srbiji
Rezultati najnovijeg istraživanja o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu u Srbiji koje je predstavila u sredu nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) pokazuju da bi... Oko 95 odsto nemačkih preduzeća ponovo bi investiralo u Srbiji

Rezultati najnovijeg istraživanja o poslovnom okruženju i investicionom potencijalu u Srbiji koje je predstavila u sredu nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) pokazuju da bi 95 odsto nemačkih preduzeća ponovo investiralo u Srbiji.

AHK Srbija sprovela je tokom marta i aprila ove godine istraživanje o privrednom ambijentu u Srbiji među kompanijama njenim članicama, koji su pokazali da se ocena ekonomske situacije u Srbiji za 2022. godinu nije pogoršala, prenosi Beta.

Rukovolidac privrednog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji Denis Kajzer istakao je da sprovedena anketa predstavlja sve ono što Ambasada Nemačke radi poslednjih godina, a to je poboljšanje ekonomskih odnosa sa Srbijom.

„Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije sa investicijama u poslednjih 20 godina u vrednosti od 3,7 milijardi evra“, rekao je Kajzer.

On je podsetio na rezultate anekte koji pokazuju da se cena energije procenjuje kao najveći rizik za dalji privredni razvoj i rekao da se Nemačka i Srbija mogu nositi sa ovim problemom tako što će ulagati u obnovljive izvore energije.

„Vidimo da stalno postoje novi tenderi u oblasti obnovljivih izvora energije. Želimo da Srbiju podržimo u investiranju u ovu oblast“, rekao je Kajzer.

Dodao je da je drugi najveći rizik za dalji privredni razvoj Srbije korupcija, kao i da se Srbija nalazi na listi visoko ispred Crne Gore i Severne Makedonije po stepenu korupcije.

„Stalno slušamo o problemima u vezi sa izborom tendera zbog korupcije. Srbija mora da radi na temi korupcije i energentima ako želi da pristupi EU. Mi smo spremni da zajedno radimo na otklanjanju postojećih prepreka na putu ka Uniji“, rekao je Kajzer.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, rezultati ankete pokazuju da su najlošije ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, transparentnost u javnim tenderima, efikasnost poreskog sistema i poreske uprave, kao i raspoloživost radne snage.

Zadovoljavajuće ocene nemačko-srpskih kompanija dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji. Kompanije su zadovoljne sa kvalifikacijom i motivacijom zaposlenih, njihovom produktivnošću, kao i akademskim obrazovanjem.

Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u ovoj godini, 49 odsto anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, 46 odsto kompanija ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, dok samo pet odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati.

Uprkos posledicama koje je izazvala pandemija korona virusa, kao i posledica sukoba u Ukrajini koje se odražavaju na privredu na globalnom nivou, polovina anketiranih (52 odsto) svoje poslovanje ocenila je dobrim, a samo jedan odsto nedovoljno dobrim.

Takođe, tokom 2022. godine 46 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok samo 10 odsto najavljuje smanjenje investicija.

 • GOCA BG

  14.9.2022 #1 Author

  Naravno,imaju najbolje uslove i najveci profit i najeftiniju radnu snagu…

  Odgovori

 • GAGA

  14.9.2022 #2 Author

  Pa logicno. Dobijaju ogromne olaksice od drzave, a zarada najniza u Evropi

  Odgovori

 • TATJANA

  15.9.2022 #3 Author

  Normalno kad je jeftina radna snaga

  Odgovori

 • MAJA

  15.9.2022 #4 Author

  Da l ce i plate nemacke biti

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  16.9.2022 #5 Author

  Eto možemo da se lažemo na TVu koliko hoćemo ali dovoljno je čuti sa strane da su korupcija i kriminal na visokom nivou. No coment.

  Odgovori

 • Ceca

  18.9.2022 #6 Author

  U Srbiji sve moze

  Odgovori

 • MAJALG

  18.9.2022 #7 Author

  Naravno da mnogo ulazu kad je drzava obezbedjuje velike subvencije i smesnu cenu rada…

  Odgovori

 • Tina

  21.9.2022 #8 Author

  Kada vec mogu, neka iskoriste uslove poslovanja u nasoj zemlji

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...