Potpisan novi ugovor i 450 pilota biće vraćeno na posao

Okončan štrajk, SAS ponovo leti

EUSvetVesti

19.7.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Okončan štrajk, SAS ponovo leti Okončan štrajk, SAS ponovo leti
Skandinavska avio-kompanija SAS i sindikat pilota saopštili su da su postigli dogovor, okončavajući dvonedeljni štrajk koji je koštao posrnulu firmu između 9 i 12... Okončan štrajk, SAS ponovo leti

Skandinavska avio-kompanija SAS i sindikat pilota saopštili su da su postigli dogovor, okončavajući dvonedeljni štrajk koji je koštao posrnulu firmu između 9 i 12 miliona dolara dnevno.

Sporazum o okončanju štrajka nakon 15 dana potvrdili su i kompanija i sindikati nakon što je pregovaračka sednica trajala do ponedeljka do ranih časova u utorak, piše Reuters.

“Konačno, možemo da nastavimo sa normalnim radom i odvezemo naše klijente na njihov toliko čeznuti letnji odmor. Duboko žalim što je toliko naših putnika pogođeno ovim štrajkom“, piše u saopštenju.

„Piloti SAS-a su pristali da potpišu novi sporazum sa SAS-om i štrajk će prestati“, navodi se u odvojenom saopštenju Švedskog udruženja pilota vazdušnih linija (SPF), dodajući da su to bili „izvanredni i veoma zahtevni pregovori“.

Oni su protestovali zbog smanjenja plata koje je zahtevao menadžment kao deo plana restrukturiranja sa ciljem da se obezbedi opstanak kompanije, kao i zbog odluke kompanije da ne zapošljava ponovo pilote koji su otpušteni tokom pandemije Covid-19.

Prema novom ugovoru, 450 pilota će biti ponovo angažovano.

Desetog dana prekida, SAS je istakao da štrajk već košta otprilike jednu do 1,3 milijarde švedskih kruna (94 miliona do 123 miliona dolara), uz više od 2.500 otkazanih letova.

Iako je avio-kompanija rekla da bi mogla da ispuni svoje obaveze u bliskoj budućnosti, upozorila je da će gotovinske rezerve „vrlo brzo erodirati suočene sa stalnim štrajkom pilota“.

Nakon široko rasprostranjenog gubitka poslova povezanih sa Covid-19, avio-kompanije i aerodromi se bore da zaposle novo osoblje u mnogim zemljama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...