nema brzog rešenja trenutne situacije u avio-industriji

Izvršni direktor Wizz Aira upozorio da problemi sa letovima tek dolaze

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

16.7.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Izvršni direktor Wizz Aira upozorio da problemi sa letovima tek dolaze Izvršni direktor Wizz Aira upozorio da problemi sa letovima tek dolaze
Nema brzog rešenja za probleme avio-industrije, rekao je izvršni direktor Wizz Air-a Jožef Varadi (Jozef Varady). Čelnik mađarskog avio-prevoznika rekao je da su ova... Izvršni direktor Wizz Aira upozorio da problemi sa letovima tek dolaze

Nema brzog rešenja za probleme avio-industrije, rekao je izvršni direktor Wizz Air-a Jožef Varadi (Jozef Varady).

Čelnik mađarskog avio-prevoznika rekao je da su ova industrija i vlade potcenili brzinu oporavka od Covid-19 i potvrdio u intervjuu za Politico da su „neverovatno beskorisni“ štrajkovi radnika pogoršali probleme, prenosi SeeBIZ.

Broj letova širom Evrope značajno se povećao otkako su ukinuta ograničenja putovanja, a očekuje se da će promet ovog leta dosegnuti više od 90 odsto nivoa pre pandemije covida.

Ali nedostatak osoblja i štrajkovi u celoj industriji doveli su do toga da se putnici suočavaju sa dugim čekanjima u redu, kašnjenjima i otkazanim letovima dok se avio-kompanije i aerodromi utrkuju kako bi pokrili praznine. Londonski aerodrom Heathrow ove sedmice je saopštio avio-kompanijama da pauziraju prodaju karata i postave dnevno ograničenje od 100.000 putnika.

Amsterdamski Schiphol takođe je stavio slična ograničenja za putnike. Niskotarifna kompanija EasyJet ovog je leta otkazala oko 10.000 svojih letova.

„Mislim da niko ne može da očekuje iznenadno poboljšanje“, rekao je Varadi, i dodao da avio-kompanija menja svoje obrasce letova kako bi izbegla poremećaje.

WeezAir se suočio as manje problema od nekih svojih jeftinih konkurenata, ali Varadi je rekao da je industrija u celini – kao i vlade – potcenila brzinu oporavka.

Postoje nedostaci u celom sektoru, a mnogi se u industriji žale na dužinu procesa sigurnosne provere, koji može potrajati i do 16 nedelja za nove radnike.

Istovremeno Varadi je ukazao na nedostatak u upravljanju avio prometom kao na dugoročni problem.
„To je vrlo teško područje za obuku ljudi. To su dve do tri godine, tako da nema brzog rješenja“, objasnio je on.

Okrivio je nacionalne vlade za koje je rekao da je trebalo učiniti više da se pripreme za ponovno pokretanje avio saobraćaja.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...