Posle 100 godina u upotrebi

Olovni benzin i zvanično iskorenjen u celom svetu

EkologijaSvetU fokusuVesti

31.8.2021 15:56 Autor: Gordana Bulatović 0

Olovni benzin i zvanično iskorenjen u celom svetu Olovni benzin i zvanično iskorenjen u celom svetu
Toksični olovni benzin, koji je gotovo čitav vek zagađivao vazduh, vodu i tlo, više ne koristi ni jedna zemlja u svetu za automobile i... Olovni benzin i zvanično iskorenjen u celom svetu

Toksični olovni benzin, koji je gotovo čitav vek zagađivao vazduh, vodu i tlo, više ne koristi ni jedna zemlja u svetu za automobile i kamione, saopštile su Ujedinjenje nacije.

Većina zemalja sa visokim prihodima zabranila je ovo gorivo tokom osamdesetih, ali je tek u julu ove godine njegova upotreba prestala i u Alžiru, poslednjoj zemlju u kojoj se i dalje koristio, objavila je agencija Program UN za životnu sredinu (UNEP) sa sedištem u Najrobiju.

U izveštaju se navodi da olovo može da bude uzročnik bolesti srca, raka i moždanog udara, a povezuje se i sa problemima u razvoju mozga kod dece.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (António Guterres) nazvao je iskorenjivanje olovnog benzina „međunarodnom pričom o uspehu“, prenosi britanski javni servis BBC. „Prestanak upotrebe olovnog benzina sprečiće više od milion prevremenih smrti svake godine od srčanih oboljenja, moždanog udara i raka, i zaštitiće decu na čiji IQ izloženost olovu negativno utiče“, rekao je on.

Alarmni signal u vezi sa olovnim benzinom upaljen je još 1924. godine, kada je pet radnika umrlo, a desetine njih hospitalizovano zbog grčenja mišića nalik epileptičkom napadu u rafineriji američkog naftnog giganta Standard Oil.

Uprkos tome, olovo se i dalje dodavalo benzinu na globalnom nivou sve do sedamdesetih. Bogatije zemlje su tada počele postepeno da ukidaju njegovu upotrebu, ali je tri decenije kasnije, početkom dvehiljaditih, još uvek 86 zemalja koristilo olovni benzin.

Severna Koreja, Mjanmar i Avganistan prestali su sa prodajom olovnog benzina do 2016. godine, tako da je preostala tek šačica onih, uključujući Irak, Jemen i Alžir, koji su u drugoj polovini protekle decnije i dalje upotrebljavale ovo toksično gorivo.

Olovo je počelo da se dodaje benzinu da bi se poboljšale performanse motora. UNEP je od 2002. godine počeo da radi sa vladama, privatnim kompanijama i građanskim udruženjima na iskorenjivanju upotrebe olovnog benzina.

Izvršna direktorka UNEP, Inger Andersen, izjavila je da iskorenjivanje olovnog goriva pokazuje da „čovečanstvo može da uči iz grešaka koje je činilo i da ih popravi“.

Ekološki pokret Greenpeace pozdravio je uspeh akcije UNEP, ocenivši da je došao „kraj jednoj toksičnoj eri“, prenosi BBC.

„To jasno pokazuje da ako možemo postepeno da iskorenimo jedno od najopasnijih goriva koje je zagađivalo okolinu u 20. veku, apsolutno možemo da ukinemo sva fosilna goriva“, rekao je aktivista za borbu protiv klimatskih promena u ogranku Greenpeace Afrika, Tandil Činijavanhu (Thandile Chinyavanhu).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...