Mnoge evropske zemlje otkazale dočeke na trgovima

Omikron pokvario novogodišnje proslave

EULifestyleRegionSvetVestiZdravlje

30.12.2021 15:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

Omikron pokvario novogodišnje proslave Omikron pokvario novogodišnje proslave
Evropa je jedan od delova sveta u kojem se omikron varijanta korona virusa brzo proširila, a neke evropske zemlje beleže rekordne brojeve slučajeva zaraze,... Omikron pokvario novogodišnje proslave

Evropa je jedan od delova sveta u kojem se omikron varijanta korona virusa brzo proširila, a neke evropske zemlje beleže rekordne brojeve slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije. Uvele su restriktivne mere i zabranu masovnih novogodišnjih dočeka.

Francuska prestonica Pariz otkazala je velike proslave, koje bi uključivale vatromet iznad Jelisejskih polja. Francuski premijer Žan Kastek (Jean Castex) najavio je zabranu svih velikih zabava u zemlji. Broj novozaraženih u sredu u Francuskoj premašio je 200.000. osoba. Italijanski gradovi Rim i Venecija takođe su najavili otkazivanje proslava, prenosi NDTV.

Svečani doček na trgovima biće organizovan u nekoliko gradova u Hrvatskoj, uključujući Zagreb i Dubrovnik. Doček na otvorenom u Sarajevu je otkazan, ali će biti održan u Banjaluci. Vlada Crne Gore zabranila je organizovanje masovnih dočeka Nove godine na trgovima.


Glavni svečani događaj u Berlinu biće emitovan uživo na televiziji, ali neće biti masovnog okupljanja. U Atini neće biti vatrometa nad Akropoljom. Grčka vlada saopštila je da su otkazani svi javni događaji koje su opštine planirale za Novu godinu. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom je obavezno. Vlasti planiraju da uvedu nova ograničenja u prvoj nedelji januara.

Izvor: Pixabay.com

U nekoliko delova Velike Britanije, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj proglašena su ograničenja na društvena okupljanja i masovne događaje nakon što je Engleska prijavila novi visok broj slučajeva Covid-19 za Božić. Otkazan je tradicionalni doček Nove godine na Trafalgar skveru u Londonu.

U Holandiji su zatvorene sve neesencijalne prodavnice, restorani i barovi, a školski raspust je produžen. Nove mere u Belgiji stupile su na snagu u ponedeljak. Zabranjena je kupovina u velikim grupama, a bioskopi i koncertne dvorane su zatvoreni, prenosi CTV News. Novogodišnja okupljanja su otkazana.

Izvor: Unsplash.com

U Poljskoj u kojoj je dnevni broj smrtnih slučajeva poslednjih dana prelazio 500, dozvoljeno je otvaranje noćnih klubova tokom novogodišnje noći. Analitičari ocenjuju da poljska vlada pokušava da udovolji glasačima koji se protive ograničenjima i obaveznoj vakcinaciji.

Uprkos najvećem broju smrtnih slučajeva od Covid-19 u Evropi, Rusija u novu godinu ulazi sa malim ograničenjima ili bez njih. Mnoge mere predostrožnosti biće ukinute tokom prazničnog perioda koji traje 10 dana, počev od novogodišnje noći. Rusija neće uvoditi dodatna ograničenja za putovanja. Prema podacima nacionalne statističke agencije Rosstat od aprila 2020. do oktobra 2021. godine, u Rusiji je bilo 537.000 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19.

Vlasti u SAD, gde je došlo do alarmantnog širenja omikron virusa, naložile su organizatorima da otkažu nekoliko događaja. Dozvoljena je proslava na Tajms skveru u Njujorku uz ograničenje broja učesnika na 15.000. Oni će morati da nose maske i da pokažu dokaz o potpunoj vakcinaciji. Novogodišnje odbrojavanje u Grand Parku u Los Anđelesu biće emitovano online.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...